biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polskie ślimaki na polskie stoły?

3 grudnia 2015
Jak podaje ,,Puls Biznesu'', zmiana klimatu na śródziemnomorski będzie sprzyjać hodowli, a włoski rynek dobrze zrobi biznesowi. Producenci ślimaków hodowlanych rozwijają biznes i planują powrót ślimaków na krajowe stoły.

Grzegorz Skalmowski, prezes Snails Garden mówi, że w związku ze zbyt dużymi zbiorami populacja dzikich ślimaków tak się skurczyła, że trzeba ją chronić. Rozwinął się natomiast rynek hodowlany, a zdecydowana większość produkcji trafia za granicę.
Skalmowski dodaje, że co roku w Polsce przybywa około 100 ferm hodowlanych, ale 20-30 proc. znika, bo z powodu źle dobranego gatunku nie znajdują rynków zbytu.
Grzegorz Skalmowski rusza ze swoją hodowlą do Włoch, do Termoli, a włoska inwestycja pochłonie na razie 0,5 mln zł. Na początek chce hodować 50 ton rocznie, podczas gdy w Polsce wytwarza dwa razy tyle.
Instytut Zootechniki w podkrakowskich Balicach szacował w ubiegłym roku, że możliwości produkcyjne polskich ferm sięgają 400-700 ton rocznie.
Pracą nad kontraktami, m.in. w Korei i Nigerii, chwali się też Polish Snail Holding, grupa spółek, przez które rocznie przechodzi 300-400 ton ślimaków. Damian Gajewski, prezes PSH mówi, że oprócz zwiększania eksportu dla rozwoju branży kluczowa jest budowa rynku krajowego i że coraz więcej szefów kuchni zaczyna wracać do ślimaków.


POWIĄZANE

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Dziś, 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży uroczyste ślubowanie i obejmie ...

Ostatni dzień urzędowania prezydenta Andrzeja Dudy był nie tylko formalnym zakoń...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę