Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie produkty żywnościowe na zagranicznych stołach

3 stycznia 2005

W krajach europejskich doceniana jest polska kuchnia. Kurki w śmietanie, pierogi z cielęciną i grzybami oraz zupa borowikowa są najchętniej zamawianymi specjałami w restauracjach niemieckich.

Kurki z Polski w sosie podawane są także w wielu paryskich restauracjach. Grzyby z Polski serwują najlepsze lokale w Austrii, Luksemburgu, Holandii, Hiszpanii i we Włoszech. Większość tych grzybów pochodzi z polskich lasów.

By dopełnić "polskiego akcentu", zauważa wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych Marcin Kaszuba, na bożonarodzeniowej i noworocznej choince często znajdują się polskie bombki.

"To prawdziwie polska specjalność - jesteśmy światowym liderem w ich produkcji. Wyjątkowa jakość, niska cena i misterne zdobienia to cechy charakterystyczne polskich bombek. Nasze wyroby najlepiej sprzedają się w zachodniej Europie, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie" - napisał Kaszuba w przesłanej PAP informacji.

Karnawałowej zabawie towarzyszy zwykle dobry alkohol. Bardzo znane są od kilku lat w Europie Zachodniej wódki "Chopin" i "Belvedere". W tym roku trafiło na unijne rynki już 450 tys. skrzynek tego alkoholu o wartości w sprzedaży detalicznej 150 mln USD.

Przebojem rynkowym jest także "Absolwent". Jest on dzisiaj jedną z najlepiej sprzedających się wódek. Do grona wyrobów firmowych należy także "Żubrówka" unikalna polska wódka na skalę światową.

Święta Bożego Narodzenia obchodzone są w każdym kraju inaczej. Inne niż w Polsce są dania świąteczne, a także sposób ich przygotowania, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że były one często przyrządzane z polskich produktów.

Na bożonarodzeniowych stołach naszych niemieckich sąsiadów tradycyjnym daniem świątecznym są potrawy z gęsi. Ponad 60 proc. gęsi dostarczanych do Niemiec pochodzi właśnie z Polski.

Według informacji Urzędu Statystycznego w Wiesbaden, w ubiegłym roku Niemcy sprowadzili z zagranicy 24 tys. ton gęsi, o łącznej wartości 84,6 mln euro. Polska gęsina w Niemczech jest najdroższa, ale odbiorcy są gotowi płacić więcej za tradycyjne metody tuczu.

Gęsie podroby z Polski uznawane są za rarytasy w Hongkongu i Chinach, a polskie pierze i puch w wymagającej Japonii uzyskują najwyższe notowania.

Francuzi nie wyobrażają sobie uroczystego posiłku bez serów. Coraz większa ich część pochodzi z Polski, jesteśmy bowiem 6. producentem serów na świecie, a nasze sery są cenione także w takich tradycyjnie "serowych" krajach jak Francja.

Ogółem eksport polskich produktów mleczarskich w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2004 roku wzrósł o 58 proc., a dochody z eksportu były o 68 proc. większe niż w tym samym okresie 2003 roku.

Na świątecznych stołach w Europie nie brakowało też polskich warzyw. Polska stała się w ostatnich latach prawdziwą potęgą warzywną. Warzywa i owoce są w coraz większej ilości eksportowane do krajów Unii, ale także na Wschód, w tym do Rosji.

Eksport obejmuje szeroki asortyment - od ziemniaków, cebuli, kapusty, szparagów po jabłka, wiśnie, porzeczki. Dobrze sprzedają się pieczarki, których w pierwszych trzech kwartałach 2004 roku Polska wyeksportowała 61 tys. ton.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę