Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Polskie produkty żywnościowe na zagranicznych stołach

3 stycznia 2005

W krajach europejskich doceniana jest polska kuchnia. Kurki w śmietanie, pierogi z cielęciną i grzybami oraz zupa borowikowa są najchętniej zamawianymi specjałami w restauracjach niemieckich.

Kurki z Polski w sosie podawane są także w wielu paryskich restauracjach. Grzyby z Polski serwują najlepsze lokale w Austrii, Luksemburgu, Holandii, Hiszpanii i we Włoszech. Większość tych grzybów pochodzi z polskich lasów.

By dopełnić "polskiego akcentu", zauważa wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych Marcin Kaszuba, na bożonarodzeniowej i noworocznej choince często znajdują się polskie bombki.

"To prawdziwie polska specjalność - jesteśmy światowym liderem w ich produkcji. Wyjątkowa jakość, niska cena i misterne zdobienia to cechy charakterystyczne polskich bombek. Nasze wyroby najlepiej sprzedają się w zachodniej Europie, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie" - napisał Kaszuba w przesłanej PAP informacji.

Karnawałowej zabawie towarzyszy zwykle dobry alkohol. Bardzo znane są od kilku lat w Europie Zachodniej wódki "Chopin" i "Belvedere". W tym roku trafiło na unijne rynki już 450 tys. skrzynek tego alkoholu o wartości w sprzedaży detalicznej 150 mln USD.

Przebojem rynkowym jest także "Absolwent". Jest on dzisiaj jedną z najlepiej sprzedających się wódek. Do grona wyrobów firmowych należy także "Żubrówka" unikalna polska wódka na skalę światową.

Święta Bożego Narodzenia obchodzone są w każdym kraju inaczej. Inne niż w Polsce są dania świąteczne, a także sposób ich przygotowania, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że były one często przyrządzane z polskich produktów.

Na bożonarodzeniowych stołach naszych niemieckich sąsiadów tradycyjnym daniem świątecznym są potrawy z gęsi. Ponad 60 proc. gęsi dostarczanych do Niemiec pochodzi właśnie z Polski.

Według informacji Urzędu Statystycznego w Wiesbaden, w ubiegłym roku Niemcy sprowadzili z zagranicy 24 tys. ton gęsi, o łącznej wartości 84,6 mln euro. Polska gęsina w Niemczech jest najdroższa, ale odbiorcy są gotowi płacić więcej za tradycyjne metody tuczu.

Gęsie podroby z Polski uznawane są za rarytasy w Hongkongu i Chinach, a polskie pierze i puch w wymagającej Japonii uzyskują najwyższe notowania.

Francuzi nie wyobrażają sobie uroczystego posiłku bez serów. Coraz większa ich część pochodzi z Polski, jesteśmy bowiem 6. producentem serów na świecie, a nasze sery są cenione także w takich tradycyjnie "serowych" krajach jak Francja.

Ogółem eksport polskich produktów mleczarskich w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2004 roku wzrósł o 58 proc., a dochody z eksportu były o 68 proc. większe niż w tym samym okresie 2003 roku.

Na świątecznych stołach w Europie nie brakowało też polskich warzyw. Polska stała się w ostatnich latach prawdziwą potęgą warzywną. Warzywa i owoce są w coraz większej ilości eksportowane do krajów Unii, ale także na Wschód, w tym do Rosji.

Eksport obejmuje szeroki asortyment - od ziemniaków, cebuli, kapusty, szparagów po jabłka, wiśnie, porzeczki. Dobrze sprzedają się pieczarki, których w pierwszych trzech kwartałach 2004 roku Polska wyeksportowała 61 tys. ton.


POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę