Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, na rynku krajowym od IV kwartału 2011 r. utrzymują się silne wzrostowe tendencje wolumenu skupu mleka. Wprawdzie według danych GUS w lutym tego roku dostawy surowca do mleczarni zmniejszyły się o prawie 7 proc. w relacji miesięcznej (był to głównie efekt statystyczny wywołany mniejszą liczbą dni niż w styczniu), niemniej już w stosunku do analogicznego miesiąca 2011 r. zwiększyły się o ponad 11 proc. do 717,2 mln litrów.
Tak duże zmiany w ciągu jednego roku odnotowano jedynie sześć lat temu. Wtedy to, na skutek silnego wzrostu cen mleka wywołanego wstąpieniem Polski do Unii, skup zwiększył się ogółem o ponad 10 proc., w efekcie czego Polska przekroczyła kwotę mleczną przyznaną na sezon 2005/2006 o ponad 3 proc., czyli 296 tys. ton.
W tym roku taka sytuacja prawdopodobnie nie wystąpi. Według danych ARR w okresie od kwietnia 2011 r. do lutego 2012 r. mleczarnie skupiły około 8,71 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu. Wobec powyższego, stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego wyniósł około 90 proc. Zatem nawet przy utrzymaniu w marcu br. dynamiki wzrostu skupu na poziomie 10-15 proc. w relacji rocznej, nie ma ryzyka przekroczenia kwoty. Może ono wystąpić dopiero w przyszłym sezonie kwotowym (2012/2013).
Wyższa podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano dynamiczny wzrost produkcji serów dojrzewających - o prawie 21 proc. w relacji rocznej do 48,7 tys. ton. Ponadto, w odpowiedzi na ubiegłoroczne wysokie ceny na rynkach światowych i duże możliwości eksportowe, w dalszym ciągu rosło przetwórstwo mleka na masło - o prawie 7 proc. w relacji rocznej do 31,3 tys. ton.
Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku mleka w proszku, którego wytworzono o ponad 2 proc. więcej niż rok wcześniej (20,8 tys. ton), choć tu dynamika wzrostu z miesiąca na miesiąc wyhamowuje. Utrzymują się także zapoczątkowane w 2010 r. wzrostowe tendencje w produkcji serów świeżych (w okresie styczeń-luty zwyżka o prawie 4 proc. do 62,6 tys. t).
Po notowanym w ubiegłym roku spadku produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł ożywienie w przerobie mleka na ten artykuł, w rezultacie czego jego produkcja zwiększyła się o prawie 11 proc. do 32,6 mln litrów.
Mniej niż w 2011 r. wyprodukowano natomiast jogurtów - o prawie 4 proc. - i ta tendencja prawdopodobnie utrzyma się także w tym roku ze względu na spodziewane spowolnienie gospodarcze w kraju.
9589141
1