Jak podała FAMMU/FAPA, w I połowie 2012 roku saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 832,1 mln EUR.
Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 210,6 mln EUR. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 168,1 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 347,1 mln EUR. Przywóz wieprzowiny do naszego kraju przewyższył poziom importu z I połowy 2011 roku o 5,3 proc. i wyniósł ponad 277 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap 545 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -203,2 mln EUR.
W I połowie 2012 roku Polska wyeksportowała także nieco powyżej 108 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 9,1 proc.) o wartości 346,8 mln EUR oraz 21,5 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o ponad 13 proc.) o wartości 67 mln EUR. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -81,2 mln EUR. O ujemnym saldzie zadecydował znaczny wzrost wartości importu żywca wieprzowego oraz wzrost wartości importowanego bydła.
W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 48,5 mln EUR, tj. o 1,6 proc. mniejszej niż przed rokiem. W przypadku eksportu żywca wieprzowego zanotowano wzrost wartości o 1,5 proc. do 12,8 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 34 tys. sztuk, czyli 51 proc. eksportu), do Rosji (ponad 11 tys. sztuk, 17 proc. eksportu) oraz na Litwę, Ukrainę, do Słowacji i do Armenii.
W I połowie 2012 roku sprowadzono do Polski ponad 1,5 mln sztuk świń o wartości powyżej 122 mln EUR, tj. o 78,5 proc. większej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu obniżyła się o 8,1 proc. do 40,2 mln EUR. Żywiec wieprzowy przywożono do Polski głównie z Danii, Niemiec, Holandii, Litwy oraz Łotwy.
W omawianym okresie Polska wyeksportowała łącznie 101,7 tys. ton przetworów mięsnych, tj. blisko o 10 proc. więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o prawie 11 proc. do 280,9 mln EUR. W omawianym okresie wyeksportowano z Polski 25,6 tys. ton kiełbas o wartości 66,4 mln EUR. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, Danii, na Litwę, do Niemiec, Słowacji, Czech, Irlandii oraz do wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 11,2 tys. ton i był o 1,5 proc. mniejszy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła o 1,5 proc. do około 46 mln EUR.
5597468
1