Ogólnopolską zbiórkę żywności dla dzieci "Podziel się posiłkiem" zainaugurowano w środę na pl. Zamkowym w Warszawie. W piątek i sobotę wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze w 2,5 tys. sklepów w całym kraju - poinformowała Federacja Polskich Banków Żywności.
Potrzebne są podstawowe produkty spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia m.in. olej, soki, płatki śniadaniowe, dania gotowe dla dzieci, przetwory owocowe i rybne. Zgromadzona żywność zostanie przekazana szkołom, świetlicom, domom dziecka, towarzystwom przyjaciół dzieci oraz stowarzyszeniom pomagającym najbiedniejszym dzieciom i młodzieży. Artykuły spożywcze będzie zbierać 35 tys. wolontariuszy Banków Żywności.
"Potrzebne jest każde, nawet najdrobniejsze wsparcie" - podkreślił prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Jak informuje FPBŻ niedożywienie dotyczy 7,4 proc. dzieci uczących się w szkołach podstawowych - w województwach warmińsko-mazurskim i podlaskim jest to blisko 10 proc. uczniów z klas I-VI, w województwach pomorskim i kujawsko-pomorskim 8,8 proc. a w woj. dolnośląskim i opolskim 7,8 proc. dzieci.
FPBŻ zaznacza, że w Polsce w 40 proc. klas szkół podstawowych jest co najmniej jedno niedożywione dziecko. W sumie 160 tys. dzieci cierpi codziennie z powodu niedożywienia. Według badań 370 tys. dzieci nie odżywia się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju - dzieci potrzebujące dożywiania mają problemy z nauką, gorzej sobie radzą w relacjach z rówieśnikami.
Badanie dotyczące niedożywienia dzieci w 2013 r. na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności oraz firmy Danone przeprowadził MillwardBrown.
W ramach zbiórki żywności "Podziel się Posiłkiem" do tej pory udało się przekazać dzieciom 3,3 mln kg artykułów spożywczych. Ogólnopolska Zbiórka Żywności "Podziel się Posiłkiem" jest częścią programu pod tym samym tytułem.
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ograniczanie marnowania żywności i niedożywienia w Polsce. Zrzesza 30 Banków Żywności działających w kraju. Banki żywności systematycznie przekazują żywność ponad 3,6 tys. organizacjom charytatywnym, za pośrednictwem, których trafia ona do ponad 1,5 mln osób potrzebujących. W 2012 r. Banki Żywności przekazały łącznie blisko 68 tys. ton artykułów spożywczych.
6825333
1