Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podrabiali kiełbasę lisiecką

5 stycznia 2016
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła prawie 40 kontroli produktów, których nazwy zostały zarejestrowane jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczanie geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS).

IJHARS opublikowała dane dotyczące kontroli w I półroczu 2011 roku. Były one przeprowadzane na wniosek producentów, którym wygasły świadectwa jakości, jak również producentów, którzy złożyli wnioski o kontrolę po raz pierwszy. Dotyczyły one np. bryndzy podhalańskiej, oscypka, redykołki, czyli serów korzystających z certyfikatu ChNP, rogala świętomarcińskiego, obwarzanka krakowskiego i kiełbasy lisieckiej (wszystkie zarejestrowane pod znakiem ChOG) oraz pierekaczewnika i oleju rydzowego (GTS). Ponadto pierwszy raz kontrolą objęto proces produkcyjny jabłek łąckich i chleba prądnickiego (ChOG).
Okazuje się, że producenci raczej starają się przestrzegać reguł wymaganych przy procesach produkcyjnych i Inspekcja nie stwierdziła większych nieprawidłowości. Ale zdarzają się też przypadki łamania prawa. Przykładem tego mogą być kontrole w firmach podejrzewanych o bezprawne wykorzystywanie do oznaczania swoich wyrobów nazwy "kiełbasa lisiecka". IJHARS skierowała do prokuratury trzy zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa polegającego na znakowaniu zarejestrowaną nazwą produktów nieodpowiadających specyfikacji.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę