Pestycydy mogą zwiększać ryzyko alergii pokarmowych
5 stycznia 2016
Zawarte w wielu chemicznych pestycydach dichlorofenole mogą przyczyniać się do powstawanie alergii pokarmowych – zwracają uwagę amerykańscy naukowcy.
Badacze z Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University odkryli związek między wysokim poziomem dichlorofenoli (powszechnie stosowanych w pestycydach) w moczu a alergiami pokarmowymi. W artykule opublikowanym na łamach pisma Annals of Allergy, Asthma and Immunology stwierdzili, że “nadmierne używanie dicholofenoli może być przyczyną wzrastających przypadków alergii w wysokorozwiniętych społeczeństwach”.
Dr Elina Jerschow, główna autorka badań zwraca uwagę, że "Wyniki naszych badań wskazują, że te dwie tendencje mogą być związane i że zwiększonym wykorzystywaniem pestycydów i innych chemikaliów jest związane z częstszym występowaniem alergii pokarmowych." Cytowane przez organic-market.info za amerykańską organizacją Cornucopia statystyki wskazują, że w okresie między 1997 a 2007 rokiem liczba alergii wśród dzieci wzrosła o 18%.
Używanie pestycydów w rolnictwie od wielu lat jest przedmiotem wielu dyskusji i kontrowersji. Wcześniej pojawiały się już wyniki badań naukowych wskazujące na to, że nadmierne użycie pestycydów może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia ADHD, choroby Parkinsona czy też nowotworów. Stosowanie syntetycznych pestycydów jest zabronione w rolnictwie ekologicznym.