Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Opłacalności produkcji trzody może wzrosnąć

5 stycznia 2016
Jak informuje FAMMU/FAPA, według analizy holenderskiego banku ABN Amro, znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej w UE w ciągu najbliższych kliku lat może wpłynąć na wzrost opłacalności produkcji.
Wśród czynników warunkujących wyższą rentowność produkcji wymienia się również wzrost światowego popytu oraz nowe segmenty rynku mięsa wieprzowego. Holenderscy analitycy przewidują, że po wprowadzeniu w 2013 r. bardziej rygorystycznych przepisów z zakresu dobrostanu trzody chlewnej (zakaz kojców pojedynczych dla loch), pogłowie loch w UE może obniżyć się o 15-30 proc.

Bank ocenia, że ok. 20 proc. klientów z branży trzody chlewnej nie zdoła zmodernizować chlewni w wymaganym terminie i będzie zmuszona zaniechać produkcji. Hodowcy, którzy pozostaną na rynku, będą zwiększać swój potencjał produkcyjny, co w niedalekiej przyszłości może doprowadzić do odbudowy pogłowia stada do obecnego poziomu.

Jednocześnie wzrosną ceny żywca i zwiększy się opłacalność produkcji. Według holenderskiego związku producentów trzody chlewnej (NVV), branżę może opuścić nawet jeszcze większy odsetek producentów trzody. Stopień wymiany kojców w holenderskich chlewniach wynosi obecnie ok. 30 proc.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę