Odpady z grzybów znakomitym dodatkiem do hamburgerów
5 stycznia 2016
Naukowcy z Portugalii opracowali technologię pozwalającą na przemysłowe wykorzystanie odpadów z grzybów. - Wytwarzane z nich włókno może być doskonałym dodatkiem do wyrobu np. pieczywa lub hamburgerów - twierdzą badacze.
Metoda przerobu resztek grzybów z linii produkcyjnych - opracowana przez uczonych z uniwersytetu UTAD w Vila Real - bazuje na utworzeniu z odpadów spożywczego włókna. - Może być ono dobrym dodatkiem do wyrobu pieczywa, produktów cukierniczych, hamburgerów lub innych artykułów wędliniarskich - poinformował dr Fernando Nunes z Wydziału Chemii na Uniwersytecie Tras-os-Montes e Alto Douro (UTAD).
Pozytywnie o nowym dodatku do żywności wypowiadają się również technolodzy żywności, zarówno akademiccy, jak i pracujący w firmach spożywczych, które zainteresowały się już nowym odkryciem. - Są wśród nich m.in. francuskie i kanadyjskie koncerny - ujawnił portugalski uczony.
Uczeni z Vila Real wierzą, że wytworzony przez nich produkt, poddany wcześniej zmieleniu i wysuszeniu, zostanie bardzo dobrze przyjęty przez przemysł spożywczy.
- Nasze włókno grzybowe zostało już opatentowane. Mamy nadzieję, że nowa technologia powstrzyma zakłady obróbki grzybów przed marnotrawieniem ton ich odpadków, a równocześnie dostarczy na rynek wysokodietetyczny półprodukt o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i białka - dodał Fernando Nunes.
Pierwsza linia wyrobu włókna grzybowego ruszyła podczas tegorocznej jesieni w jednym z zakładów produkcyjnych w Vila Real, w północnej części Portugalii. Region ten stanowi zagłębie grzybowe tego iberyjskiego kraju.