Niemieckie kiełki fasoli możliwym źródłem infekcji EHEC
6 czerwca 2011
Wyhodowane w Dolnej Saksonii, na północnym zachodzie Niemiec, kiełki fasoli mogą być źródłem infekcji wywołanej niebezpieczną bakterią EHEC, odmianą szczepu pałeczki okrężnicy - poinformowały w niedzielę niemieckie władze.
Ministerstwo rolnictwa Dolnej Saksonii poinformowało, że wyhodowane w tym kraju związkowym kiełki fasoli uznano za prawdopodobne źródło infekcji EHEC.
Rzecznik resortu Gert Hahne powiedział agencji Associated Press, że ostrzega się ludzi przed spożywaniem kiełków, które są często dodawane do miksów sałat.
Przedstawiciel władz niemieckich powiedział z kolei agencji Reuters, że badającym sprawę udało się dość precyzyjnie prześledzić drogę dostaw kiełków.
Poza kiełkami fasoli, które mogą być źródłem zarażenia się bakterią EHEC, podejrzane są także kiełki innych roślin z ekologicznego gospodarstwa w rejonie Uelzen w Dolnej Saksonii - poinformował minister rolnictwa tego niemieckiego landu Gert Lindemann.Gospodarstwo ekologiczne zamknięto w niedzielę i całą jego produkcję wycofano - powiedział minister na konferencji prasowej.
Bakteria EHEC zabiła dotychczas w Europie 22 osoby, w tym 21 w Niemczech.