Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie tylko dla sadowników

5 stycznia 2016
W dniach 19 i 20 lutego 2013 roku w Warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 odbędą się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2013. Targi organizuje po raz pierwszy niezależny organizator - Oficyna Wydawnicza Oikos Sp. z o.o.

W tym roku na targach TSW w Warszawie zaprezentuje się wyjątkowo dużo firm maszynowych, co wyraźnie wyróżnia te targi spośród innych spotkań sadowniczych i warzywnych oraz konferencji branżowych. Sprzyja temu m.in. miejsce – Warszawskie Centrum Targowe EXPO XXI, dysponujące profesjonalnymi halami, gdzie na kilku tysiącach metrów powierzchni wystawienniczej pojawią się w tym roku nowoczesne maszyny dla ogrodnictwa oraz m.in. urządzenia i komponenty chłodnicze, urządzenia do pakowania, producenci i dystrybutorzy środków produkcji i narzędzi, firmy projektujące hale.

Targom towarzyszy bogaty program konferencyjny skierowany do producentów warzyw i owoców.

Warzywnictwo – uprawy polowe

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Uprawa warzyw wysokiej jakości
„Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis – Rijk Zwaan
Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
Nawożenie pogłówne w uprawie warzyw w polu – nowe i sprawdzone sposoby na wielkość i jakość plonu – dr inż. Andrzej Grenda, Yara Poland

Uprawa warzyw dla przetwórstwa
Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Przechowalnictwo
Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr  hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  

Uprawa cebuli i marchwi
Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań

Integrowana ochrona i produkcja
„Projekt Trichoderma” – badania nad możliwościami wykorzystania polskich szczepów – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  
Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie
Warzywnictwo – uprawy pod osłonami

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Zdrowie od początku uprawy
Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan

Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami
Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
Nawożenie papryki – jak to zrobić, by zarobić? – Henryk Wilczyński, Wojciech Wojcieszek – Yara Poland

Rynek, ceny, analizy
Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Z fizjologicznego punktu widzenia  
Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnicwa w Skierniewicach
Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania ­– dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Obecne tendencje w uprawach szklarniowych
Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultilene
Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta

Opracowanie programu konferencji: Anna Wize, redaktor czasopisma „Pod Osłonami” i portalu dla producentów warzyw uprawianych w szklarniach i tunelach
Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny


Konferencja sadownicza

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Eksport
Perspektywy dotyczące produkcji jabłek i możliwości ich eksportu - Prof. Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Lublin
Możliwości sprzedaży owoców i warzyw w Rosji - Anna Madej, II Sekretarz w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Moskwie
 
Ochrona i agrotechnika
BIBAUM – nowa koncepcja na sad jabłoniowy - Dr Alberto Dorigoni, Sadownicza Stacja Naukowa w San Michele (Południowy Tyrol), Włochy
Wczesnowiosenne zabiegi zwalczania parcha jabłoni - dr Beata Meszka, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  
Nowoczesne rozwiązania techniczne w ciągnikach sadowniczych – dr inż. Adam Ekielski, Wydział Inżynierii Produkcji SGGW, Warszawa

Pracownik pilnie potrzebny – propozycje uregulowań prawnych dotyczących pracy dorywczej, przygotowywane przez ZSRP – Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP


Ochrona i agrotechnika
Koncepcja mechanicznego cięcia drzew i przerzedzania zawiązków w praktyce - Peter van Arkel, Fruit Advies Zuid-Limburg, Holandia
Praktyczne możliwości wykorzystania aminokwasów - Adam Fura, Dyrektor Oddziału ŚODR w Sandomierzu
Nowa koncepcja na lepszą jakość jabłek – Zbigniew Marek, Timac Agro Polska

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Agrotechnika i przechowalnictwo
DCA już w Polsce – szanse i zagrożenia, inż. Massimo Mercadini, Marvil, Włochy   
Choroba replantacji i czynniki ją wywołujące - prof. dr hab. Waldemar Treder, Anna Tryngiel-Gać, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Zwalczanie oraz sygnalizacja terminów zwalczania zwójek liściowych, w kontekście Integrowanej Produkcji – Andrzej Soska/Olgierd Runkiewicz, Soska Konsulting
Nowoczesne rozwiązania techniczne w ciągnikach sadowniczych – dr inż. Adam Ekielski, Wydział Inżynierii Produkcji SGGW, Warszawa
Pestkowe
Biologiczne metody w uprawie i ochronie gatunków pestkowych (wiśnia i czereśnia) oraz jabłoni – projekt EkoTechProduct – dr hab. Lidia Sas-Paszt, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Problemy i przyczyny niepowodzeń w walce ze szkodnikami wiśni i czereśni – Barbara Błaszczyńska, Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział Zarzeczewo
Systemy prognozowania wystąpienia przymrozku i gradu oraz nowe możliwości zapobiegania – Marc Polleunis, Agrofrost.eu, Belgia


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę