Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Nie tylko dla sadowników

5 stycznia 2016
W dniach 19 i 20 lutego 2013 roku w Warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 odbędą się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2013. Targi organizuje po raz pierwszy niezależny organizator - Oficyna Wydawnicza Oikos Sp. z o.o.

W tym roku na targach TSW w Warszawie zaprezentuje się wyjątkowo dużo firm maszynowych, co wyraźnie wyróżnia te targi spośród innych spotkań sadowniczych i warzywnych oraz konferencji branżowych. Sprzyja temu m.in. miejsce – Warszawskie Centrum Targowe EXPO XXI, dysponujące profesjonalnymi halami, gdzie na kilku tysiącach metrów powierzchni wystawienniczej pojawią się w tym roku nowoczesne maszyny dla ogrodnictwa oraz m.in. urządzenia i komponenty chłodnicze, urządzenia do pakowania, producenci i dystrybutorzy środków produkcji i narzędzi, firmy projektujące hale.

Targom towarzyszy bogaty program konferencyjny skierowany do producentów warzyw i owoców.

Warzywnictwo – uprawy polowe

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Uprawa warzyw wysokiej jakości
„Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis – Rijk Zwaan
Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
Nawożenie pogłówne w uprawie warzyw w polu – nowe i sprawdzone sposoby na wielkość i jakość plonu – dr inż. Andrzej Grenda, Yara Poland

Uprawa warzyw dla przetwórstwa
Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Przechowalnictwo
Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr  hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  

Uprawa cebuli i marchwi
Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań

Integrowana ochrona i produkcja
„Projekt Trichoderma” – badania nad możliwościami wykorzystania polskich szczepów – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  
Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie
Warzywnictwo – uprawy pod osłonami

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Zdrowie od początku uprawy
Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan

Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami
Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
Nawożenie papryki – jak to zrobić, by zarobić? – Henryk Wilczyński, Wojciech Wojcieszek – Yara Poland

Rynek, ceny, analizy
Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Z fizjologicznego punktu widzenia  
Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnicwa w Skierniewicach
Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania ­– dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Obecne tendencje w uprawach szklarniowych
Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultilene
Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta

Opracowanie programu konferencji: Anna Wize, redaktor czasopisma „Pod Osłonami” i portalu dla producentów warzyw uprawianych w szklarniach i tunelach
Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny


Konferencja sadownicza

19 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Eksport
Perspektywy dotyczące produkcji jabłek i możliwości ich eksportu - Prof. Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Lublin
Możliwości sprzedaży owoców i warzyw w Rosji - Anna Madej, II Sekretarz w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Moskwie
 
Ochrona i agrotechnika
BIBAUM – nowa koncepcja na sad jabłoniowy - Dr Alberto Dorigoni, Sadownicza Stacja Naukowa w San Michele (Południowy Tyrol), Włochy
Wczesnowiosenne zabiegi zwalczania parcha jabłoni - dr Beata Meszka, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach  
Nowoczesne rozwiązania techniczne w ciągnikach sadowniczych – dr inż. Adam Ekielski, Wydział Inżynierii Produkcji SGGW, Warszawa

Pracownik pilnie potrzebny – propozycje uregulowań prawnych dotyczących pracy dorywczej, przygotowywane przez ZSRP – Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP


Ochrona i agrotechnika
Koncepcja mechanicznego cięcia drzew i przerzedzania zawiązków w praktyce - Peter van Arkel, Fruit Advies Zuid-Limburg, Holandia
Praktyczne możliwości wykorzystania aminokwasów - Adam Fura, Dyrektor Oddziału ŚODR w Sandomierzu
Nowa koncepcja na lepszą jakość jabłek – Zbigniew Marek, Timac Agro Polska

20 lutego
10.00 – otwarcie konferencji

Agrotechnika i przechowalnictwo
DCA już w Polsce – szanse i zagrożenia, inż. Massimo Mercadini, Marvil, Włochy   
Choroba replantacji i czynniki ją wywołujące - prof. dr hab. Waldemar Treder, Anna Tryngiel-Gać, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Zwalczanie oraz sygnalizacja terminów zwalczania zwójek liściowych, w kontekście Integrowanej Produkcji – Andrzej Soska/Olgierd Runkiewicz, Soska Konsulting
Nowoczesne rozwiązania techniczne w ciągnikach sadowniczych – dr inż. Adam Ekielski, Wydział Inżynierii Produkcji SGGW, Warszawa
Pestkowe
Biologiczne metody w uprawie i ochronie gatunków pestkowych (wiśnia i czereśnia) oraz jabłoni – projekt EkoTechProduct – dr hab. Lidia Sas-Paszt, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Problemy i przyczyny niepowodzeń w walce ze szkodnikami wiśni i czereśni – Barbara Błaszczyńska, Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział Zarzeczewo
Systemy prognozowania wystąpienia przymrozku i gradu oraz nowe możliwości zapobiegania – Marc Polleunis, Agrofrost.eu, Belgia


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę