Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego organizuje XIII już edycje konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Ponadto odnalezienie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką i upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności - agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
Nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz
wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę,
zgodną ze standardami obowiązującymi w UE.
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być
przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą
być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących
kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III.Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np.
farsze).
Jury konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżni po 2 produkty w każdej kategorii. Jury zastrzega sobie inny podział nagród.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki
podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
Karty powinny wpłynąć najpóźniej na dwa tygodnie przed finałem w danym regionie, na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
00-380 Warszawa, ul. Kruczkowskiego 3 lok. 9 z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”". Wzór formularza dostępny jest w urzędach marszałkowskich, ośrodkach doradztwa rolniczego, w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl . Zgłoszone produkty powinny być zaprezentowane na finałach regionalnych nie później
niż do 3 września br.
Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają na finałach regionalnych nominacji nagrodzonych produktów do nagrody „Perła 2013”.
Do nominacji do nagrody „Perły" na finałach regionalnych mogą również kandydować te produkty, które otrzymały I, II lub III nagrodę w poprzednich edycjach konkursu „Nasze
Kulinarne Dziedzictwo".
Spośród nominowanych w finałach regionalnych produktów, Kapituła Krajowa Konkursu dokona wyboru produktów odznaczonych statuetką „Perła 2013”.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie
się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra- Food, we wrześniu br.
9436629
1