Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na Węgrzech znaleziono bakterię wąglika w wołowinie

3 grudnia 2015
Laseczkę wąglika (Bacillus anthracis) stwierdzono w wołowinie na wschodzie Węgier. Pięć osób przyjęto do szpitala na obserwację w związku z podejrzeniem zarażenia się wąglikiem. Profilaktycznie podaje im się antybiotyki - poinformowały w piątek władze.
Powodujące wąglika bakterie znajdowały się w nieprawidłowo zamrożonym mięsie z dwóch krów, nielegalnie ubitych w gospodarstwie w miejscowości Tiszafuered, ok. 160 km na wschód od Budapesztu.
Część tego mięsa została dostarczona do firmy prowadzącej gastronomię w hotelach i innych obiektach. Działalność tej firmy została zawieszona. Do ludzi, którzy mogli mieć kontakt z zakażonym wąglikiem mięsem władze zaapelowały o skontaktowanie się z lekarzem, podkreślając, że wcześnie rozpoczęta terapia jest najbardziej skuteczna.
W rejonie Tiszafuered przystąpiono do szczepienia zwierząt przeciwko wąglikowi. Władze podkreślają, że niebezpieczeństwo rozszerzenia się choroby zostało zażegnane.
Wąglik to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci.
Bakterie wąglika mogą być wykorzystane jako broń biologiczna i są uważane za jedno z najpoważniejszych zagrożeń bioterrorystycznych.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę