FAMMU/FAPA podała, że rosyjskie restrykcje w zakresie importu wieprzowiny wprowadzone w 2014 r. poskutkowały znacznym obniżeniem przywozu. Według rosyjskich danych handlowych, od stycznia do listopada 2014 r. Rosja sprowadziła zza granicy 329,8 tys. ton wieprzowiny - o ponad 200 tys. ton i prawie 40% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. (542,8 tys. ton).
W lutym 2014 r. Rosja wprowadziła zakaz importu z UE z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Dostawy z UE zmniejszyły się z 332 tys. ton w ciągu 11 miesięcy 2013 r. (ponad 60% całego rosyjskiego importu) do zaledwie 19 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. (6% ogółu importu). Kanada i Brazylia zwiększyły wówczas dostawy do Rosji, lecz nie były w stanie wypełnić powstałego deficytu.
Kolejne restrykcje zostały wprowadzone przez Rosję w sierpniu 2014 r. ze względów politycznych i objęły one USA, UE, Kanadę, Norwegię i Australię. Pozwoliło to Brazylii na zwiększenie wysyłek do Rosji do ponad 20 tys. ton w listopadzie ub.r., jednak luka po dostawach z UE pozostała niewypełniona. Rosja zwiększyła również wymianę handlową z kilkoma mniejszymi partnerami - np. z Chile czy Serbią.
Negocjowane były również porozumienia z Chinami, Indiami i Koreą Płd., jednak do listopada 2014 r. dostawy z tych krajów nie zostały uruchomione.
W okresie od stycznia do listopada 2014 r. ceny importowanej wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad jedną trzecią.
W listopadzie ub.r. notowania w rublach były już o 80% wyższe niż rok wcześniej, częściowo ze względu na dewaluację rosyjskiej waluty. Trudnej sytuacji na rynku nie zniwelował również wzrost krajowej produkcji wieprzowiny z liczbą ubojów świń wyższą o 12%.
W ubiegłym tygodniu pojawiły się doniesienia, że Rosja otworzy swój rynek na niektóre produkty wieprzowe (żywiec, smalec, podroby) z kilku państw UE - w tym z Francji, Włoch i Danii. Jednak w miarę kontynuacji rozmów okazało się, że przed wznowieniem dostaw potrzeba będzie wykonać znaczne prace techniczne. Nawet, jeśli restrykcje zostaną częściowo złagodzone, polityczny zakaz importu mięsa wieprzowego i przetworów, wprowadzony w sierpniu 2014 r., będzie obowiązywał co najmniej do lata tego roku.
5934684
1