FAMMU/FAPA informuje, że szybki wzrost cen baraniny w Urugwaju w następstwie ograniczonej podaży oraz wzrostu konsumpcji na rynku wewnętrznym, przyczyniły się do 30 proc. spadku eksportu baraniny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r.
W omawianym okresie średnia cena eksportowa mięsa owczego z Urugwaju wzrosła o 47 proc. do 6771 USD/t. Eksport do krajów Unii Europejskiej (w ramach tzw. kwoty hiltońskiej wynoszącej 5800 kg) obniżył się o 24 proc. do 1724 kg. Średnia cena w eksporcie w tym kierunku wynosiła aż 11740 USD/t.
Dostawy mięsa owczego do sąsiedniej Brazylii obniżyły się o 34 proc. do 2321 kg, natomiast cena w handlu kształtowała się średnio na poziomie 6750 USD/t. W okresie styczeń-wrzesień br. liczba ubojów owiec w Urugwaju obniżyła się 17 proc. do 0,66 mln sztuk. W stosunku do pierwszych dziewięciu miesięcy 2009 roku (1,4 mln sztuk) spadek ten wynosił aż 52 proc.. Redukcja liczby ubojów jest odbiciem spadkowej tendencji w pogłowiu owiec w tym kraju. W połowie 2010 roku urugwajskie stado owiec liczyło 7,7 mln sztuk, podczas gdy w 1991 było ich prawie 26 mln sztuk.