Według ekspertów z Banku Gospodarki Żywnościowej oceny przeprowadzonej w I dekadzie maja 2012 r. przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że w br. w Polsce powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorana i zakwalifikowana do zaorania wyniosła ok. 257,6 tys. ha, tj. 32 proc. powierzchni zasianej (w 2011 r. - 118,3 tys. ha)
Obecnie ogólną powierzchnię uprawy rzepaku i rzepiku łącznie ozimego i jarego pod zbiory w 2012 roku szacuje się na ponad 600 tys. ha, tj. o 26 proc. mniej niż w roku ubiegłym.
Stan plantacji rzepaku i rzepiku ozimego GUS ocenił na 3,1 stopnia kwalifikacyjnego, tj. o 0,2 stopnia wyżej niż przed rokiem, ale o 0,5 stopnia niżej od średniej z lat 2006-2010 (stopień '1' oznacza stan zły, klęskowy, '2' słaby, '3' dostateczny, '4' dobry, zaś '5' bardzo dobry).
W 4 województwach stan zasiewów rzepaku i rzepiku ozimego oceniono jako gorszy od ubiegłorocznego, natomiast w 9 województwach ocena plantacji rzepaku i rzepiku ozimego była wyższa od oceny przeprowadzonej wiosną ubiegłego roku.
Najlepszy był stan plantacji w województwie podkarpackim (oceniany na 3,6 stopnia kwalifikacyjnego), a najsłabszy w województwach: kujawsko-pomorskim - 2,2 stopnia i lubuskim 2,9 stopnia.