OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mniejsze zapotrzebowanie na cukier w Chinach

25 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że zdaniem Terry'ego Guo z Bank of China International (BCI) chiński popyt na cukier w sezonie 2013/14 wzrośnie tylko nieznacznie. Powodem są konkurencja ze strony innych słodzików i słabsze wyniki gospodarki Państwa Środka.
BCI szacuje, że w sezonie 2013/14 konsumpcja cukru w Chinach wzrośnie o 4% (lub o 500 tys. ton) do 13,5 mln ton. Produkcja ma zwiększyć się w nieco szybszym tempie: z 13,0 do 13,5-14,0 mln ton (+4-8%). BCI podkreśla jednak, że w Chinach obserwowany jest trend zastępowania cukru słodzikami z kukurydzy.
Popyt na cukier mogłaby pobudzić produkcja bioetanolu. Część analityków szacuje, że w 2013 roku chiński import cukru spadnie o 1/3 właśnie ze względu na konkurencyjność innych substancji słodzących. Chiny są obecnie drugim po Indiach, największym na świecie konsumentem cukru. Mniejszy popyt na cukier z Chin może mieć deprecjonujący wpływ na światowe ceny cukru.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę