Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsze zapotrzebowanie na cukier w Chinach

25 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że zdaniem Terry'ego Guo z Bank of China International (BCI) chiński popyt na cukier w sezonie 2013/14 wzrośnie tylko nieznacznie. Powodem są konkurencja ze strony innych słodzików i słabsze wyniki gospodarki Państwa Środka.
BCI szacuje, że w sezonie 2013/14 konsumpcja cukru w Chinach wzrośnie o 4% (lub o 500 tys. ton) do 13,5 mln ton. Produkcja ma zwiększyć się w nieco szybszym tempie: z 13,0 do 13,5-14,0 mln ton (+4-8%). BCI podkreśla jednak, że w Chinach obserwowany jest trend zastępowania cukru słodzikami z kukurydzy.
Popyt na cukier mogłaby pobudzić produkcja bioetanolu. Część analityków szacuje, że w 2013 roku chiński import cukru spadnie o 1/3 właśnie ze względu na konkurencyjność innych substancji słodzących. Chiny są obecnie drugim po Indiach, największym na świecie konsumentem cukru. Mniejszy popyt na cukier z Chin może mieć deprecjonujący wpływ na światowe ceny cukru.



POWIĄZANE

Rolnicy blokowali przejście graniczne na granicy z Ukrainą od soboty. W szczegól...

Polscy rolnicy apelują o zablokowanie umowy z krajami Mercosur - to zagrożenie d...

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę