FAMMU/FAPA podała, że zdaniem Terry'ego Guo z Bank of China International (BCI) chiński popyt na cukier w sezonie 2013/14 wzrośnie tylko nieznacznie. Powodem są konkurencja ze strony innych słodzików i słabsze wyniki gospodarki Państwa Środka.
BCI szacuje, że w sezonie 2013/14 konsumpcja cukru w Chinach wzrośnie o 4% (lub o 500 tys. ton) do 13,5 mln ton. Produkcja ma zwiększyć się w nieco szybszym tempie: z 13,0 do 13,5-14,0 mln ton (+4-8%). BCI podkreśla jednak, że w Chinach obserwowany jest trend zastępowania cukru słodzikami z kukurydzy.
Popyt na cukier mogłaby pobudzić produkcja bioetanolu. Część analityków szacuje, że w 2013 roku chiński import cukru spadnie o 1/3 właśnie ze względu na konkurencyjność innych substancji słodzących. Chiny są obecnie drugim po Indiach, największym na świecie konsumentem cukru. Mniejszy popyt na cukier z Chin może mieć deprecjonujący wpływ na światowe ceny cukru.