Mięso, mleko i słodycze przyczyną zaburzeń lipidowych
14 kwietnia 2011
Główną przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: masło, tłuste mięso, mleko, ser i słodycze - ocenia prof. Barbara Cybulska z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowo Zależnych Instytutu Żywności i Żywienia.
Według Informacyjnej Agencji Radiowej, 70 procent dorosłych Polaków ma zaburzenia lipidowe czyli nadmiar "złego" cholesterolu LDL lub zbyt małe stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi - wynika z badań. Zaburzenia lipidowe są jedną z głównych przyczyn powstawania miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.
Aby utrzymać w ryzach "zły" cholesterol, trzeba więcej się ruszać - spacerować, ćwiczyć, biegać, a także rzucić palenie i zmienić sposób odżywiania; jeść więcej warzyw, owoców, produktów zawierających błonnik, jak kasze i płatki owsiane oraz tłuszczów roślinnych.