A_BIO_AGRO_950

Mięso, mleko i słodycze przyczyną zaburzeń lipidowych

14 kwietnia 2011
Główną przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: masło, tłuste mięso, mleko, ser i słodycze - ocenia prof. Barbara Cybulska z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowo Zależnych Instytutu Żywności i Żywienia.
Według Informacyjnej Agencji Radiowej, 70 procent dorosłych Polaków ma zaburzenia lipidowe czyli nadmiar "złego" cholesterolu LDL lub zbyt małe stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi - wynika z badań. Zaburzenia lipidowe są jedną z głównych przyczyn powstawania miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.

Aby utrzymać w ryzach "zły" cholesterol, trzeba więcej się ruszać - spacerować, ćwiczyć, biegać, a także rzucić palenie i zmienić sposób odżywiania; jeść więcej warzyw, owoców, produktów zawierających błonnik, jak kasze i płatki owsiane oraz tłuszczów roślinnych.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę