Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Miejskie pszczoły jadają lepiej, niż ich rodzina ze wsi

27 sierpnia 2010
Dieta pszczół żyjących w miastach i ich okolicach jest zdrowsza i o  wiele bardziej bogata, niż jadłospis pszczół żerujących w obrębie  gospodarstw wiejskich - wynika z badania prowadzonego w Wielkiej  Brytanii.
Brytyjscy naukowcy analizowali zawartość uli, stojących w różnych  okolicach Wielkiej Brytanii, m.in. na terenach chronionych. Chcieli  sprawdzić związek pomiędzy zdrowiem pszczół a zróżnicowaniem rodzajów  pyłków, znoszonych do uli. Okazało się, że zbiory pszczół ze wsi są o  wiele mniej urozmaicone niż to, co znoszą pszczoły żyjące w miastach i  okolicach "nieskażonych przez cywilizację". Badanie było częścią kampanii Bee Part Of, zorganizowanej przez BBC i organizację zajmującą się ochroną przyrody, National Trust.
W ulach sąsiadujących z londyńską rezydencją rodziny królewskiej,  Kensington Palace, znaleziono pyłki eukaliptusa i czarnego bzu. Zaś w  ulach podmiejskich, np. ulokowanych wokół Uniwersytetu Worcester  (gdzie realizowano badanie pszczelej diety) znaleziono bogatą  mieszankę pyłków m.in. z lilii, jeżyn, jarzębiny i rzepaku.
Tymczasem w zdecydowanie bardziej wiejskich okolicach - położonych w  obrębie terenów chronionych (w ramach National Trust), w pobliżu  gospodarstw w hrabstwach Yorkshire i Somerset, w ulach dominował pyłek  rzepaku.
"Staje się jasne, że w miastach, a już na pewno w okolicach  podmiejskich, rośliny są o wiele bardziej zróżnicowane, niż na wielu  współczesnych terenach rolniczych" - tłumaczy w rozmowie z BBC doradca organizacji National Trust ds. ochrony przyrody, Matthew Oates. -  Miejscami trudnymi dla pszczół są dziś rolne tereny intensywnej uprawy  pszenicy, jęczmienia, rzepaku albo wypasu bydła mlecznego czy owiec.  
Współczesne intensywne rolnictwo pozostawia niewiele miejsc, w których mogłyby żerować pszczoły".
Naukowcy chcą jeszcze ocenić, jak środki ochrony roślin wpływająna  pszczoły. Będą analizować ślady tych substancji w ulach aby ustalić,  czy pszczoły są "mimowolnymi ofiarami pestycydów, stosowanych wobec  prawdziwych szkodników upraw" - tłumaczy Oates.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę