OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Miejskie pszczoły jadają lepiej, niż ich rodzina ze wsi

27 sierpnia 2010
Dieta pszczół żyjących w miastach i ich okolicach jest zdrowsza i o  wiele bardziej bogata, niż jadłospis pszczół żerujących w obrębie  gospodarstw wiejskich - wynika z badania prowadzonego w Wielkiej  Brytanii.
Brytyjscy naukowcy analizowali zawartość uli, stojących w różnych  okolicach Wielkiej Brytanii, m.in. na terenach chronionych. Chcieli  sprawdzić związek pomiędzy zdrowiem pszczół a zróżnicowaniem rodzajów  pyłków, znoszonych do uli. Okazało się, że zbiory pszczół ze wsi są o  wiele mniej urozmaicone niż to, co znoszą pszczoły żyjące w miastach i  okolicach "nieskażonych przez cywilizację". Badanie było częścią kampanii Bee Part Of, zorganizowanej przez BBC i organizację zajmującą się ochroną przyrody, National Trust.
W ulach sąsiadujących z londyńską rezydencją rodziny królewskiej,  Kensington Palace, znaleziono pyłki eukaliptusa i czarnego bzu. Zaś w  ulach podmiejskich, np. ulokowanych wokół Uniwersytetu Worcester  (gdzie realizowano badanie pszczelej diety) znaleziono bogatą  mieszankę pyłków m.in. z lilii, jeżyn, jarzębiny i rzepaku.
Tymczasem w zdecydowanie bardziej wiejskich okolicach - położonych w  obrębie terenów chronionych (w ramach National Trust), w pobliżu  gospodarstw w hrabstwach Yorkshire i Somerset, w ulach dominował pyłek  rzepaku.
"Staje się jasne, że w miastach, a już na pewno w okolicach  podmiejskich, rośliny są o wiele bardziej zróżnicowane, niż na wielu  współczesnych terenach rolniczych" - tłumaczy w rozmowie z BBC doradca organizacji National Trust ds. ochrony przyrody, Matthew Oates. -  Miejscami trudnymi dla pszczół są dziś rolne tereny intensywnej uprawy  pszenicy, jęczmienia, rzepaku albo wypasu bydła mlecznego czy owiec.  
Współczesne intensywne rolnictwo pozostawia niewiele miejsc, w których mogłyby żerować pszczoły".
Naukowcy chcą jeszcze ocenić, jak środki ochrony roślin wpływająna  pszczoły. Będą analizować ślady tych substancji w ulach aby ustalić,  czy pszczoły są "mimowolnymi ofiarami pestycydów, stosowanych wobec  prawdziwych szkodników upraw" - tłumaczy Oates.


POWIĄZANE

W związku w rozpoczynającym się wiosennym redykiem owiec na terenach Polski połu...

Ukraińska kukurydza traci konkurencyjność cenową na rynku światowym – informuję ...

8 maja Parlament Europejski w pierwszym czytaniu przyjął przedłużenie zawieszeni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę