FAMMU/FAPA podała, że 8 listopada ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cabrito do Alentejo. Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz rasy Serpentina. Zgodnie z tradycyjnymi lokalnymi praktykami hodowlanymi stosowanymi do zwierząt obydwu płci ubój kóz ma miejsce, gdy mają one między 30 a 120 dni, w jego wyniku otrzymywane są tusze o masie 3,50-7,50 kg, o niskiej zawartości tłuszczu, dużej ilości mięśni, jasnoczerwonego koloru, delikatne, soczyste i o przyjemnym aromacie.
Obszar geograficzny, na którym zwierzęta się rodzą i są hodowane, ogranicza się do Alentejo w Portugalii i obszarów sąsiadujących, gdzie gleby są ubogie i składają się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków, a duża część pastwisk znajduje się na stromych, zalesionych stokach, do których nie mają dostępu maszyny rolnicze. Duży popyt na "Cabrito do Alentejo" rośnie wśród konsumentów tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1034/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cordeiro Mirandes/Canhono Mirandes. Cordeiro lub Canhono Mirandes to mięso otrzymywane z uboju owiec Churra Galega Mirandesa w wieku do czterech miesięcy życia. Mięso od tych zwierząt ma barwę różową, jest niezwykle kruche, soczyste i bardzo smaczne, o niewielkiej marmurkowatości. Obszar geograficzny produkcji mięsa Cordeiro Mirandes i Canhono Mirandes obejmuje portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie Braganca.