europejskie forum rolników 2025

Kozie mięso Cabrito do Alentejo w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 8 listopada ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cabrito do Alentejo. Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz rasy Serpentina. Zgodnie z tradycyjnymi lokalnymi praktykami hodowlanymi stosowanymi do zwierząt obydwu płci ubój kóz ma miejsce, gdy mają one między 30 a 120 dni, w jego wyniku otrzymywane są tusze o masie 3,50-7,50 kg, o niskiej zawartości tłuszczu, dużej ilości mięśni, jasnoczerwonego koloru, delikatne, soczyste i o przyjemnym aromacie.

Obszar geograficzny, na którym zwierzęta się rodzą i są hodowane, ogranicza się do Alentejo w Portugalii i obszarów sąsiadujących, gdzie gleby są ubogie i składają się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków, a duża część pastwisk znajduje się na stromych, zalesionych stokach, do których nie mają dostępu maszyny rolnicze. Duży popyt na "Cabrito do Alentejo" rośnie wśród konsumentów tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1034/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cordeiro Mirandes/Canhono Mirandes. Cordeiro lub Canhono Mirandes to mięso otrzymywane z uboju owiec Churra Galega Mirandesa w wieku do czterech miesięcy życia. Mięso od tych zwierząt ma barwę różową, jest niezwykle kruche, soczyste i bardzo smaczne, o niewielkiej marmurkowatości. Obszar geograficzny produkcji mięsa Cordeiro Mirandes i Canhono Mirandes obejmuje portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie Braganca.



POWIĄZANE

Pod koniec 2024 roku Ukraina zwiększyła eksport produktów rolnych do UE o 11 pro...

Według stowarzyszenia Abiove, protestujący w Brazylii zakończyli blokowanie Auto...

Stany Zjednoczone podniosły cła importowe na wszystkie chińskie towary do 125%. ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę