A_TSW_2026_950

Kontrola w przetwórniach

3 lutego 2004

Europejska Komisja do spraw Żywności rozpoczęła kontrole na Dolnym Śląsku. Ale - jak zapewnia wojewódzki lekarz weterynarii - "wdrażanie unijnych norm przebiega zgodnie z planem i właściciele przetwórni mięsnych i mleczarni w regionie mogą spać spokojnie".

Na Dolnym Śląsku jest 138 przetwórni mięsnych i 19 mleczarni. Każdy z tych zakładów może w każdej chwili spodziewać się kontroli. Komisja bada przede wszystkim stan sanitarny i dokumentacje zakładów. Zdaniem wojewódzkiego lekarza weterynarii nie ma się czego bać.

Dolnośląskie przetwórnie mięsne i mleczarnie to przede wszystkim małe zakłady, które nie są konkurencyjne na rynku unijnym. Jeśli nie zdołają na czas dostosować się do norm europejskich to i tak nie zostaną zamknięte. A to dlatego, że normy obowiązujące na rynku lokalnym są znacznie łagodniejsze i większość zakładów już je spełnia. Nie oznacza to jednak, że wizyta europejskiej komisji jest bez znaczenia. Sprzedaż na rynku lokalnym także wymaga modernizacji obiektów i przestrzegania bardzo surowych norm sanitarnych. Wyniki kontroli będą znane w piątek.


POWIĄZANE

Istnieją realne obawy, że gdy Parlament Europejski przegłosuje tzw. klauzule bez...

W komunikacie (15.12.2025r.) Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów poinformowa...

Wyobraźmy sobie emocjonujący mecz o wysoką stawkę pomiędzy rywalizującymi drużyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę