Konsumpcja owoców i warzyw w Hiszpanii nadal rośnie
10 maja 2010
W minionym roku konsumpcja owoców przypadająca na 1 Hiszpana wyniosła 96 kg, a przypadku warzyw odpowiednio 82 kg. W 2008 roku średnie spożycie owoców wyniosło 94,3 kg/mieszkańca, a warzyw 58,8 kg. Dla porównania średniorocznie na 1 Niemca przypada konsumpcja około 82,4 kg warzyw i 63,2 kg owoców. Od roku 2000 obserwowany jest stały wzrost spożycia świeżych produktów ogrodnictwa w tym kraju - w 2000 roku konsumpcja warzyw wynosiła jedynie 52 kg, a owoców 84,7 kg - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews.
W minionym roku ceny detaliczne owoców i warzyw w Hiszpanii były niższe niż w roku poprzednim, a za 1 kg owoców średnio Hiszpan płacił około 1,32 euro wobec 1,42 euro w 2008 roku, a za 1 kg warzyw 1,54 euro wobec 1,63 euro rok wcześniej.
W sumie w całym 2009 roku za wszystkie zakupione owoce Hiszpanie zapłacili łącznie o 4% mniej - 5,76 mld euro a za warzywa odpowiednio o niecałe 3% mniej - 4,78 mld euro. W omawianym kraju dominującym w spożyciu były pomarańcze tuż przed jabłkami oraz bananami.
W sumie na 1 osobę przypadło w 2009 roku około 20,2 kg pomarańczy oraz 11,4 kg jabłek. Z roku na rok rośnie ponadto popularność w zakupach i spożywaniu truskawek, arbuzów, śliwek, czereśni oraz owoców kiwi.
W przypadku warzyw nadal najbardziej popularne w Hiszpanii są pomidory, z ubiegłorocznym spożyciem na osobę na poziomie 13 kg. Z roku na rok zmniejszają się zakupy kapusty i zielonego groszku, bez zmian utrzymują się zakupy cebuli, sałaty oraz słodkiej papryki.