Zakaz klonowania bydła, świń, kóz, owiec i koniowatych oraz obrotu żywnością pozyskaną z takich zwierząt – to wnioski Komisji Europejskiej zawarte w projektach nowych aktów prawnych.
Komisja Europejska przyjęła trzy projekty aktów prawnych dotyczących klonowania zwierząt oraz w sprawie nowej żywności. Wprowadzą one pewność prawa w tej dziedzinie. Dwa spośród tych wniosków ustanowią zakaz klonowania zwierząt gospodarskich[1] w UE i zakaz importu takich klonowanych zwierząt. Zabroniony będzie także obrót żywnością uzyskaną z klonowanych zwierząt.
Wnioski Komisji mają uregulować kwestię ochrony dobrostanu zwierząt i inne problemy etyczne związane z klonowaniem. Projekt przepisów dotyczących nowej żywności zastąpi obowiązujące rozporządzenie w sprawie nowej żywności. Zmiany te mają poprawić dostęp nowej i innowacyjnej żywności do rynku UE, utrzymując nadal wysoki poziom ochrony zdrowia.
Według nowych aktów prawnych zwierzęta nie będą klonowane w Unii do potrzeb rolnictwa. Nie będzie też importu klonowanych zwierząt, dopóki istnieją wątpliwości co do dobrostanu zwierząt.
Jak informuje Komisja Europejska pierwsza z projektowanych dyrektyw przewiduje tymczasowy zakaz klonowania zwierząt gospodarskich oraz wprowadzania do obrotu żywych klonowanych zwierząt i sklonowanych zarodków. Za sprawą drugiej dyrektywy żywność pozyskiwana z klonowanych zwierząt, np. mięso lub mleko, nie będzie wprowadzana do obrotu w UE.
Nie będzie jednak zabronione klonowanie do takich celów, jak badania naukowe, zachowanie rzadkich ras lub zagrożonych gatunków czy też do produkcji produktów leczniczych i wyrobów medycznych przy użyciu zwierząt, o ile będzie można uzasadnić zastosowanie takiej techniki.
Teraz przedstawione przez Komisję projekty zostaną rozpatrzone przez inne instytucje UE, w tym przez Parlament Europejski i Radę. Instytucje przyjmą swoje stanowiska w tej sprawie zgodnie z procedurami. Można spodziewać się, że projektowane przepisy wejdą w życie nie wcześniej niż w 2016 r.