MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Klony nie w smak

5 stycznia 2016
Badania pokazują, że większość Europejczyków jest nieufna wobec żywności powstałej z klonowania zwierząt. Dzieje się tak pomimo rosnącej akceptacji dla innych nowych technologii

A wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu od owieczki Dolly. Szkoccy naukowcy byli pierwszymi, którzy pokazali, że klonowanie zwierząt nie stanowi już problemu. Potem nastąpiła prawdziwa eksplozja podobnych eksperymentów.

To japoński byk Yasafuku, czempion medalista, ojciec 30% populacji japońskiej rasy czarnej. Zwierzę, nie żyje od kilkunastu lat. A to już jego klon. Eksperymenty eksperymentami, ale problem szybko dotarł z laboratoriów na ….półki sklepowe.

W zeszłym roku brytyjscy konsumenci zostali zszokowani informacją, że do sklepów trafiło mięso pochodzące ze sklonowanych krów. Wprawdzie Unia Europejska chce zakazać handlu takimi towarami, ale może nie będzie to potrzebne. Ostatnie badania Eurobarometru pokazują, że konsumenci wcale nie chcą takich towarów.

-------------------    

Eksport unijnych zbóż bije kolejne rekordy., W zeszłym tygodniu Komisja Europejska wydała licencje eksportowe dla 422 tysięcy ton pszenicy. Łącznie od początku sezonu sprzedaż unijnej pszenicy za granicę sięgnęła 10 milionów ton, to, aż o 37% więcej niż rok temu. W tym sezonie intensywnie eksportowany jest także jęczmień.


POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

Aplikacje IoT służą zintegrowaniu urządzeń, sensorów i całej infrastruktury, dzi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę