Jak podała FAMMU/FAPA, w bieżącym sezonie 2012/2013 łączna powierzchnia upraw ziemniaków w Kanadzie będzie o 3 proc. wyższa wobec poprzedniego sezonu i wyniesie około 150,5 tys. ha. Również w bieżącym sezonie spodziewany jest wzrost zbiorów do około 4,525 mln ton, czyli o 8,6 proc. więcej wobec poprzedniosezonowej wielkości 4,168 mln ton.
Rekordowe zbiory ziemniaków odnotowano w Kanadzie w sezonie 2003/04 kiedy przekroczyły one 5,3 mln ton. W przypadku kanadyjskich ziemniaków aż trzykrotnie więcej ich zbiorów kierowane jest do przetwórstwa niż do bezpośredniego spożycia - a głównym hitem zarówno produkcyjnym jak i eksportowym są kanadyjskie frytki oraz chipsy. Natomiast średnie spożycie ziemniaków w postaci bezpośredniej
utrzymuje się w tym kraju od kilku lat na stabilnym poziomie około 25 kg/osobę rocznie. W sezonie 2012/2013 spodziewana wielkość bezpośredniej konsumpcji to około 825 tys. ton ziemniaków, podczas gdy do przetwórstwa trafi ich około 2,8 mln ton.
W przypadku kanadyjskiego importu świeżych ziemniaków 100 proc. dostaw stanowią warzywa z USA, a na bieżący sezon wielkość tych zakupów zaprognozowana została na około 210 tys. ton. Co ciekawe jednocześnie rynek amerykański jest najważniejszym rynkiem zbytu dla kanadyjskich,
eksportowanych ziemniaków. W poprzednim sezonie na łączną liczbę wysłanych za granicę ziemniaków - ponad 363 tys. ton aż 335 tys. ton to eksport do USA. Pozostałe śladowe ilości skierowano na rynek tajlandzki i indonezyjski.
Jak już wspomniano powyżej, rynek przetworzonych ziemniaków w Kanadzie to przede wszystkim produkcja frytek. W bieżącym sezonie spodziewana wielkość ich produkcji to około 1,15 mln ton wobec 1,06 mln ton w poprzednim sezonie - wzrost o ponad 8 proc. W okresie od sezonu 1989/90 do sezonu 2009/10 kanadyjska produkcja frytek odnotowała aż 322 proc. wzrost, wielkość eksportu odpowiednio 800 proc. wzrost ilość corocznie eksportowane frytki odnotowują około 40-proc. wzrost zapotrzebowania ze strony importerów zagranicznych. Znakomita ich ilość jest corocznie eksportowana - w bieżącym sezonie przewidywana ilość to 915 tys. ton, a na lokalny rynek kierowane jest corocznie około 200-250 tys. ton frytek.