Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

JHARS skontrolowała jakość handlowa świeżych owoców i warzyw

27 września 2005
W II kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Ogółem skontrolowano 802 partie świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 216 964 kg...

Celem kontroli było zbadanie zagadnień, związanych z jakością handlową świeżych owoców i warzyw, w tym przede wszystkim kontrola:

  • zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniach Komisji (WE) dla poszczególnych owoców i warzyw,
  • prawidłowości znakowania z uwzględnieniem rozporządzenia Rady (WE) Nr 48/2003 z dnia 10 stycznia 2003 roku ustanawiającego zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży,
  • sposobu składowania i transportu świeżych owoców i warzyw, zapewniającego zachowanie właściwej jakości handlowej.

Kontrolą objęto wybrane gatunki świeżych owoców i warzyw, podlegające wspólnej organizacji rynku UE, ze szczególnym uwzględnieniem sezonowości podaży.

Skontrolowane świeże owoce i warzywa pochodziły z 127 magazynów i obiektów hurtowych składujących ww. produkty, zlokalizowanych na terenie całego kraju.

Ogółem skontrolowano 802 partie świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 216 964 kg, w tym:

  • 565 partii świeżych warzyw o łącznej masie 159 864 kg,
  • 237 partii świeżych owoców o łącznej masie 57 100 kg.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 177 partii świeżych warzyw o łącznej masie 28 138 kg nie spełniało wymagań określonych w normach jakości handlowej, co stanowiło 18 % masy wszystkich skontrolowanych warzyw, w tym:
  • 1 369 kg świeżych warzyw nie spełniało wymagań jakościowych,
  • 27 269 kg świeżych warzyw nie spełniało wymagań dotyczących znakowania,
  • 53 partie świeżych owoców o łącznej masie 16 229 kg nie spełniało wymagań określonych w normach jakości handlowej, co stanowiło 28 % masy wszystkich skontrolowanych owoców, w tym:
  • 9 217 kg świeżych owoców nie spełniało wymagań jakościowych,
  • 6 699 kg świeżych owoców nie spełniało wymagań dotyczących znakowania.

Ponadto stwierdzono występowanie niżej wymienionych nieprawidłowości:

  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania owoców i warzyw, w 45 jednostkach, co stanowiło 35 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno-pomiarowy w 41 jednostkach, co stanowiło 32 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy sposób przechowywania opakowań zawierających świeże owoce i warzywa w 6 jednostkach, co stanowiło 5 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak aktualnych cech legalizacji wag w 3 jednostkach, co stanowiło 2 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed szkodnikami w 3 jednostkach, co stanowiło 2 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwy stan techniczny pomieszczeń magazynowych w 1 jednostce, co stanowiło 1 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego urzędu miar w 3 jednostkach, co stanowiło 100% wszystkich skontrolowanych podmiotów, które paczkują świeże owoce i warzywa.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę