Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

JHARS skontrolowała jakość handlową miodu

23 sierpnia 2005
W II kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Rzeszowie, Wrocławiu i Zielonej Górze przeprowadziły kontrolę jakości handlowej miodu pszczelego. Kontrolą objęto 11 gospodarstw prowadzących skup i konfekcjonowanie miodu z własnych pasiek, 14 zakładów skupujących i konfekcjonujących miód oraz 24 hurtownie prowadzące sprzedaż miodu.

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej miodu pszczelego, ze szczególnym zwróceniem uwagi na:

  • jakość miodu pszczelego w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773 – wraz ze zmianami), z uwzględnieniem zafałszowania miodu,
  • prawidłowość znakowania miodu pszczelego z uwzględnieniem zapisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5 poz. 44 – wraz z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 – wraz ze zmianami),
  • zgodność wyrobu z deklaracją producenta,
  • warunki przechowywania i transportu miodu pszczelego.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 4 379 kg miodu pszczelego nie odpowiadało jakości handlowej, co stanowi 21% masy wszystkich skontrolowanych partii,
  • 14 795 kg miodu pszczelego zostało niewłaściwie oznakowane, co stanowi 45% masy wszystkich skontrolowanych partii,
  • 8 918 kg miodu pszczelego, poddanego analizom laboratoryjnym, pochodziło z krajów Unii Europejskiej lub / oraz krajów trzecich, co stanowi 42% masy wszystkich zbadanych partii,
  • 13 247 kg miodu pszczelego, poddanego kontroli w zakresie znakowania, pochodziło z krajów Unii Europejskiej lub/oraz krajów trzecich, co stanowi 42% masy wszystkich skontrolowanych partii.

Ponadto stwierdzono występowanie niżej wymienionych nieprawidłowości:

  • brak zgłoszenia działalności do właściwego WI JHARS w 12 jednostkach, co stanowi 25% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego Okręgowego Urzędu Miar w 11 jednostkach, co stanowi 50% wszystkich skontrolowanych podmiotów, które paczkują miód pszczeli,
  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania miodu, w 17 jednostkach, co stanowi 35% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno - pomiarowy w 7 jednostkach, co stanowi 14% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed owadami w 3 jednostkach, co stanowi 6% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed promieniowaniem słonecznym w 3 jednostkach, co stanowi 6% wszystkich skontrolowanych podmiotów.

W związku z ustaleniami kontroli WIJHARS wszczęto 2 postępowania administracyjne dotyczące 2 skontrolowanych podmiotów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę