Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jeśli się nie boisz... sprawdź co jest w kiełbasie! Białej

5 stycznia 2016
Można ją jeść z wody i z patelni, z ćwikłą, chrzanem czy musztardą. Jest znana i lubiana, a ze sklepowych półek znika hurtowo szczególnie przed Wielkanocą. Mowa tu o białej kiełbasie, która produkowana jest u nas od pokoleń, ale jak się okazuje, nie zawsze w zgodzie z tradycją. Dziś piszemy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę lub przyrządzić ją samemu.

Białą kiełbasę przygotowywały własnoręcznie jeszcze nasze prababcie. Do domowej produkcji wykorzystywano najlepszej jakości mięso wieprzowe i wołowe, czosnek, majeranek i sól. Nie było tam mowy o konserwantach, barwnikach czy innych sztucznych dodatkach, od których aż roi się w wyrobach dostępnych na sklepowych półkach. Często obniżają one jakość wyrobu.

– Coraz częściej na rynku można kupić kiełbasę białą, która jest różowa po sparzeniu, co powinno być dla nas ostrzeżeniem – wyjaśnia Mieczysław Łoszewski (55 l.), technolog z Zakładów Mięsnych Nowak. – Oznacza to, że kiełbasa zawiera konserwanty.
Oprócz szkodliwych dodatków wielu producentów dodaje do swoich wyrobów mięso drobiowe. Chociaż jest to zgodne z prawem, to całkowicie kłóci się z tradycją i psuje znany od pokoleń smak. Jak więc wybrać najlepsza białą? Warto zacząć dokładnie czytać etykietki albo zabrać się za własnoręczne przygotowanie tego specjału!

– Nie ma obligatoryjnych przepisów, które jasno określałyby skład wyrobu mięsnego, jakim jest biała kiełbasa. Z tego powodu producenci mają dużą dowolność i receptury każdego wytwórcy mogą się od siebie znacznie różnić - mówi Piotr Pakowski (55 l.), gdańska Inspekcja Handlowa.

Tyle mięsa w kiełbasie:

1. Sokołów – 84 procent, w całości mięso wieprzowe
2. Spiżarnia Smaków – 84 proc. mięsa (mięso wieprzowe 77 proc., mięso drobiowe 7 proc.)
3. PIKOK - 81,1 proc. mięsa, w całości mięso wieprzowe
4. Skiba: 81 proc. mięsa, w całości mięso wieprzowe
5. Żywiec: 70 proc. mięsa, (mięso wieprzowe 63 proc., mięso indycze 7 proc.)
6. Nowak: 67 proc. mięsa, w całości mięso wieprzowe
7. Kraina Obfitości: 62 proc. mięsa – (mięso wieprzowe 43 proc., mięso indycze 19 proc.)
8. Łuków: 48 proc. mięsa – (mięso wieprzowe 41 proc., mięso wołowe 7 proc.).

Babciny przepis na białą kiełbasę

1. Przygotowujemy 1 kg mięsa. Możemy wykorzystać szynkę i łopatkę wieprzową, ewentualnie 10 dg wołowiny. Unikamy mięsa drobiowego, bo według mistrzów kuchni psuje smak! Potrzebujemy też: jelito wieprzowe naturalne - do kupienia w większości sklepów mięsnych, 3 gramy pieprzu, 50 gramów czosnku polskiego, 10 gram majeranku, ok. 25 gramów soli kuchennej i 100 ml wody.
2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do wyboru w maszynkach sitko o oznaczeniu „4" oraz „8". Tłuste kawałki mielimy przez pierwsze z nich, chude przez drugie.
3. Dokładnie zmielone (nawet kilkakrotnie) mięso mieszamy z przyprawami i wodą np. w misce. W międzyczasie jelito moczymy przez chwilę w ciepłej wodzie (ok. 3 – 4 min., aż zmięknie)
4 Następnie musimy nafaszerować jelito przygotowanym mięsem. Robimy to za pomocą specjalnego programu w maszynce, albo ręcznie.
5. Teraz pozostaje nam delektowanie się własnoręcznie przygotowanym smakołykiem.



POWIĄZANE

Rolnicy blokowali przejście graniczne na granicy z Ukrainą od soboty. W szczegól...

Polscy rolnicy apelują o zablokowanie umowy z krajami Mercosur - to zagrożenie d...

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę