Będą polskie wina. Ciepła jeszcze ustawa winiarska zezwala winiarzom produkować na sprzedaż ulubiony napój Dionizosa. Ustawa uzyskała akceptację wszystkich klubów poselskich.
Uchwalone przez posłów przepisy mają wykreować miód pitny jako polski towar eksportowy. Stwarzają też warunki do rozwoju uprawy winorośli w Polsce i produkcji wina gronowego.
Ustawa wprowadza system zezwoleń na wyrób wina gronowego oraz uprawy winorośli przeznaczonej do produkcji wina. Zezwala m.in. na produkcję wina z winogron wyprodukowanych we własnym gospodarstwie. Natomiast przedsiębiorstwa produkujące wino z winogron innych niż wyprodukowane we własnym gospodarstwie będą musiały uzyskać zezwolenie.
Ustawa definiuje, jakie produkty można nazywać wyrobami winiarskimi. Wymienione zostały tu m.in. miody pitne i tzw. polskie wino. Polskie wino będzie produkowane z soków oraz moszczy gronowych, podobnie jak wina brytyjskie i irlandzkie. Produkcja tych win stanowi wyjątek w przepisach UE, zgodnie z którymi wino może być produkowane wyłącznie ze świeżych winogron lub moszczu gronowego.
Przepisy precyzują też skład i technologię produkcji poszczególnych napojów winiarskich, jak również zasady rozlewu win i obrotu tymi wyrobami.
Ustawa reguluje zarówno sposób produkcji i skład wina szlachetnego, produkowanego z winogron, jak też wina owocowego – tzw. wina marki wino.