FAMMU/FAPA podała, że w 2012 roku popyt na wołowinę w Japonii będzie się stopniowo obudowywał, po tym jak w 2011 roku problemy z napromieniowanym mięsem (skażone pasze podawane bydłu) spowodowały obniżenie zaufania konsumentów do spożywania wołowiny. Według japońskich ekspertów w br. Japonia może sprowadzić od 5 proc. do 10 proc. więcej wołowiny niż w 2011 roku.
Spodziewane w połowie br. zmiany w zasadach dostaw amerykańskiej wołowiny na rynek japoński (podwyższenie wieku zwierząt z 21 do 30 miesięcy, od których mięso trafia na handel), sprzyjać będzie zwiększeniu importu mięsa wołowego z USA. Prognozuje się, że w 2012 roku import ten może wzrosnąć do 160 tys. ton, wobec 118,3 tys. ton w 2011 roku.
Tymczasem dostawy australijskiej wołowiny na rynek japoński mogą być nieznacznie mniejsze niż w 2011 roku ze względu na wzrost wartości dolara australijskiego oraz większą konkurencję ze strony handlowców amerykańskich.