Japończycy badają poziom radioaktywności w produktach spożywczych
9 listopada 2011
Władze Tokio zapowiedziały w poniedziałek rozpoczęcie pomiarów poziomu radioaktywności w produktach spożywczych w supermarketach i innych punktach sprzedaży detalicznej, aby rozwiać strach kupujących przed skażeniem po katastrofie w Fukushimie.
"Na wniosek władz państwowych kontrole produktów rolnych są już prowadzone w miejscu ich produkcji" - poinformowały władze Tokio, które same prowadzą podobne badania produktów pochodzących z regionu tokijskiego.
"Teraz jednak, aby zagwarantować bezpieczeństwo i spokój mieszkańców stolicy, postanowiliśmy dodatkowo dokonywać pomiarów wybranych artykułów, kładąc szczególny nacisk na artykuły wchodzące w skład codziennej diety i te, które są regularnie spożywane przez dzieci" - powiedziały władze tokijskie.
Pomiary zaczynają się we wtorek, ich wyniki będą publikowane co tydzień. Pomiary mają zagwarantować, że warzywa, ryby, owoce morza, mięso, jajka i inne towary, które trafiają na półki tokijskich sklepów z regionów w pobliżu elektrowni w Fukushimie, są zdrowe i bezpieczne.
Fukushima jest jednym z głównych rejonów produkujących ryż w Japonii. Badania przeprowadzone w połowie października wykazały, że ryż z prefektury Fukushima, w której w marcu po tsunami doszło do katastrofy w elektrowni atomowej, jest wolny od skażenia i nadaje się do konsumpcji.
11 marca Japonię nawiedziło trzęsienie ziemi o sile 9 w skali Richtera. Wstrząsy wywołały gigantyczną falę tsunami, a w elektrowni atomowej Fukushima I spowodowały najpoważniejszy wypadek nuklearny od czasów katastrofy w Czarnobylu. Zginęło lub zaginęło co najmniej 21 tys. osób.