Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jaja pod kontrolą

6 czerwca 2006

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych sprawdziła jakiej jakości jajka możemy kupić w sklepach i jak są one przechowywane.

Kontrolą objęto:
• w zakresie oceny organoleptycznej – 159 partii jaj o łącznej liczbie 1.588,8 tys. szt.,
• w zakresie znakowania jaj kodem producenta – 186 partii jaj o łącznej liczbie 2.202,0 tys. szt.,
• w zakresie znakowania opakowań jednostkowych – 124 partie o łącznej liczbie 1.081,5 tys. szt.,
• w zakresie znakowania opakowań zbiorczych – 135 partii o łącznej liczbie 1.231,0 tys. szt.


Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
• niewłaściwych cech organoleptycznych – 1,3 procent partii poddanych ocenie,
• braku znakowania jaj kodem producenta – 7,5 procent partii,
• niewłaściwego znakowania opakowań jednostkowych zawierających jaja spożywcze – 31,5 procent partii,
• niewłaściwego znakowania opakowań zbiorczych jaj – 21,5 procent partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczące braku znakowania lub nieprawidłowego znakowania jaj, opakowań jednostkowych i zbiorczych, które jest jednym z elementów jakości handlowej oferowanych konsumentom jaj, świadczą o braku dostosowania się producentów i dystrybutorów jaj do obowiązujących przepisów lub braku znajomości obowiązujących przepisów a może świadomym działaniu przeciwko odbiorcom jaj.

Na skutek stwierdzonych w czasie kontroli jaj spożywczych licznych nieprawidłowości, organy IJHARS:
• wydały 21 decyzji administracyjnych,
• zastosowały 26 mandatów na łączną kwotę 4.150 zł,
• w jednym przypadku wystąpiono do Sądu Grodzkiego w związku z utrudnianiem przeprowadzania kontroli.

Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonej w II kwartale 2005 roku należy stwierdzić, że:
• zwiększyła się ilość partii jaj, w których stwierdzono nieprawidłowe kategorie wagowe, z 4,8 procent w 2005 roku do 7,5 procent partii w 2006 roku,
• zmniejszyła się ilość partii jaj nieoznakowanych kodem identyfikacyjnym producenta z 10,3% w roku 2005 do 7,5 procent partii w roku 2006,
• zmniejszyła się ilość partii jaj w opakowaniach jednostkowych nieprawidłowo oznakowanych z 36,7 procent partii w roku 2005 do 31,5 procent partii w roku 2006,
• zwiększyła się ilość podmiotów, w których stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wyposażenia zakładów pakowania jaj z 34,6 % w roku 2005 do 41,4 procent w roku 2006.

Porównanie wyników wskazuje, że uległo poprawie znakowanie jaj i opakowań jednostkowych w roku 2006, natomiast pogorszyło się stosowanie kategorii wagowych jaj i wyposażenie zakładów pakowania jaj w urządzenia potrzebne do kontroli parametrów jakościowych. Stwierdzone nieprawidłowości w czasie działań kontrolnych przeprowadzonych w roku 2005 i 2006 wskazują na niedostosowanie się producentów jaj spożywczych do obowiązujących przepisów. Takie działania powodują, że konsument otrzymuje produkt, który nie spełnia jego oczekiwań w związku z umieszczaniem informacji wprowadzających w błąd lub brakiem jakichkolwiek informacji. Stwierdzono też przypadki akceptacji przez konsumentów jaj nieoznakowanych kodem producenta, co mylnie interpretowano jako jaja „wiejskie” o wyższych walorach smakowych.

Stwierdzone w czasie kontroli nieprawidłowości w dużej mierze dotyczyły nieprawidłowego znakowania co trzeciej partii jaj w opakowaniach jednostkowych i co piątej partii jaj w opakowaniach zbiorczych, które jest jednym z elementów jakości handlowej jaj, a tym samym oferowanie konsumentowi jaj niespełniających kryteriów jakościowych wynikających z obligatoryjnych przepisów. Nieprawidłowości ww. są wynikiem braku znajomości obowiązujących przepisów w tym zakresie lub niewłaściwą ich interpretacją, a może celowym działaniem np. przez wydłużanie daty minimalnej trwałości do 56 dni, według przepisów powinno być 28 dni od daty zniesienia lub podawanie informacji w celu podniesienia atrakcyjności produktu przez zapis „jaja wielozbożowe”.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
• wskazane jest przeprowadzenie ponownej kontroli jakości handlowej jaj w podmiotach, w których stwierdzono nieprawidłowości, przede wszystkim na terenie woj.: warmińsko-mazurskiego, lubelskiego, podkarpackiego, opolskiego i pomorskiego,
• należy rozważyć możliwość przeprowadzenia kontroli w zakresie jakości handlowej jaj w większej ilości podmiotów z uwzględnieniem kontroli w hurtowniach jaj.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę