Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jagody goji będą nową polską specjalnością?

5 stycznia 2016
Jak podał ,,Puls Biznesu'', jagody goji odkryli już konsumenci i gospodarstwa szkółkarskie. Plantatorzy dopiero przecierają szlak.
Płyn do kąpieli, czekolada, żel pod prysznic, ciasteczka, musli, koktajle - jagody goji zrobiły karierę nie tylko w kolorowych czasopismach dla kobiet, ale również na sklepowych półkach. Teraz kolcowój chiński, bo tak nazywa się roślina, której owocami są słynne jagody, robi furorę w gospodarstwach szkółkarskich. Plantacji z prawdziwego zdarzenia na razie się jednak w Polsce nie doczekał, choć tzw. owoce miękkie to nadwiślańska specjalność.
Łącznie w polskich gospodarstwach zbiera się 500 tys. ton owoców jagodowych (do których zaliczają się też agrest i aronie). Wkrótce owocowy koktajl rodzimej produkcji mogą wzbogacić właśnie jagody goji, znane od wieków w Chinach i Tybecie. Adam Marosz z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, tłumaczy, że kolcowój chiński uprawia się w Polsce od lat jako roślinę ozdobną, ale... trującą. W rzeczywistości jagody goji są niejadalne tylko wówczas, gdy są niedojrzałe - pisze "Puls Biznesu".
Największe plantacje powstają obecnie w Niemczech, Serbii, Hiszpanii, Portugalii, ale polscy producenci też są zainteresowani modnymi jagodami.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę