biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Jagody goji będą nową polską specjalnością?

5 stycznia 2016
Jak podał ,,Puls Biznesu'', jagody goji odkryli już konsumenci i gospodarstwa szkółkarskie. Plantatorzy dopiero przecierają szlak.
Płyn do kąpieli, czekolada, żel pod prysznic, ciasteczka, musli, koktajle - jagody goji zrobiły karierę nie tylko w kolorowych czasopismach dla kobiet, ale również na sklepowych półkach. Teraz kolcowój chiński, bo tak nazywa się roślina, której owocami są słynne jagody, robi furorę w gospodarstwach szkółkarskich. Plantacji z prawdziwego zdarzenia na razie się jednak w Polsce nie doczekał, choć tzw. owoce miękkie to nadwiślańska specjalność.
Łącznie w polskich gospodarstwach zbiera się 500 tys. ton owoców jagodowych (do których zaliczają się też agrest i aronie). Wkrótce owocowy koktajl rodzimej produkcji mogą wzbogacić właśnie jagody goji, znane od wieków w Chinach i Tybecie. Adam Marosz z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, tłumaczy, że kolcowój chiński uprawia się w Polsce od lat jako roślinę ozdobną, ale... trującą. W rzeczywistości jagody goji są niejadalne tylko wówczas, gdy są niedojrzałe - pisze "Puls Biznesu".
Największe plantacje powstają obecnie w Niemczech, Serbii, Hiszpanii, Portugalii, ale polscy producenci też są zainteresowani modnymi jagodami.


POWIĄZANE

Unia Europejska i Chiny odpowiadają łącznie za niemal 30 proc. światowego handlu...

Rynek handlu zmienia formułę. Sieci convenience i hipermarkety coraz bardziej og...

Rolnik, który chce mieć dobrze działający sprzęt, musi zawczasu zaopatrzyć się w...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę