Połowa zbadanych produktów żywnościowych oferowanych pod własną marką sklepów nie spełnia deklarowanych wymagań jakościowych – wynika z kontroli Inspekcji Handlowej, przeprowadzonej na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Rażąco wysoka wadliwość dotyczy szczególnie produktów mięsnych, bo prawie 90%. Ponad połowa zbadanych przetworów owocowo-warzywnych i zbożowych, blisko połowa rybnych i ponad 1/3 przetworów mlecznych, napojów bezalkoholowych i wyrobów cukierniczych obarczona była poważnymi wadami. Odkryte nieprawidłowości dotyczą głównie stosowania surowców gorszej jakości oraz zaniedbań ze strony producentów i kupców central kontrolowanych placówek.
Według kontrolerów obniżoną jakość wyrobów można łączyć z dążeniem kupców do utrzymania niskich cen oferowanych pod własną marką wyrobów, co zmusza producentów do stosowania jak najtańszych surowców niejednokrotnie o nieodpowiedniej jakości.
Łącznie przeprowadzono 96 kontroli między innymi w sklepach Albert, Tesco, Leader Price, Geant, Biedronka, Real, Leclerc, Plus Discount, Rema.