Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Inspekcja Handlowa: Jakość mrożonych warzyw pozostawia wiele do życzenia

5 stycznia 2016
Inspekcja Handlowa w I kwartale 2010 roku przeprowadziła ogólnokrajową kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mrożonych wyrobów kulinarnych, mrożonek owocowych, warzywnych i ich mieszanek. Kontrole przeprowadzono na terenie całego kraju w 123 placówkach handlowych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 69 placówkach (56,1 proc.).
Z badań Inspekcji Handlowej wynika, że producenci mrożonek stosują składniki gorszej jakości, by obniżać koszty produkcji

Przeprowadzone kontrole dały podstawę do: nałożenia 17 mandatów karnych na łączną kwotę 2,9 tys. zł, wydania 12 decyzji na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej, zarządzających wycofanie z obrotu towarów o jakości wyraźnie odbiegającej od deklarowanych standardów, pozbawionych oznaczeń handlowych lub oznakowanych w sposób znacząco utrudniający konsumentom dokonanie właściwego wyboru, a także oferowanych po upływie okresów ważności a także do przekazania 76 do wojewódzkich inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Po przeprowadzonej kontroli zauważyć można, że jakość, przede wszystkim mrożonych warzyw i mrożonych półproduktów kulinarnych pozostawia wiele do życzenia. Stwierdzone nieprawidłowości mogą świadczyć o braku staranności producentów przy przygotowywaniu tych artykułów spożywczych oraz o stosowaniu do produkcji składników gorszej jakości jak również mogą wskazywać na zamierzone działanie producentów, mające na celu obniżenie kosztów produkcji i wyższy zysk kosztem konsumentów.

Największy w oznakowaniu procent nieprawidłowości dotyczył nieuwidaczniania na opakowaniach informacji wymaganych art. 26 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych tj. produkt głęboko mrożony", nie zamrażać powtórnie" określenia okresu przechowywania przez konsumentów wraz z temperaturą przechowywania lub wymaganym rodzajem wyposażenia do przechowywania, czyli istotnych z punktu widzenia konsumenta informacji dla dalszego postępowania z tego rodzaju produktami po ich zakupie.

Rynek mrożonych środków spożywczych ciągle dynamicznie się rozwija. Przeprowadzone badania wskazują, że statystyczny Polak sięga coraz częściej po gotowe mrożone wyroby kulinarne, w związku z czym, wydatki na tego rodzaju produkty zwiększają się. Dlatego producenci jak i sieci handlowe prześcigają się w ofercie handlowej systematycznie ją zwiększając. Z punktu widzenia konsumenta taka sytuacja jest korzystna, jednak z uwagi na masową produkcję stwarza ona dodatkowe niebezpieczeństwo w postaci możliwego zwiększenia się w obrocie produktów niewłaściwej jakości.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę