Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły planową kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta. W przypadku kawy palonej mielonej oprócz kontroli prawidłowości znakowania wykonane zostały analizy laboratoryjne, w celu zbadania cech fizykochemicznych[1] i wykrycia zafałszowań dodatkami niekawowymi za pomocą biologicznej metody mikroskopowej.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 114 podmiotach gospodarczych[2] (tj. w 41,0 % wszystkich zarejestrowanych w WIJHARS, wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywcze objęte niniejszą kontrolą), w tym w 11 przetwórniach ekologicznych. Wymienione artykuły rolno-spożywcze skontrolowano u:
Ø 54 producentów napojów bezalkoholowych,
Ø 21 producentów fermentowanych napój winiarskich,
Ø 22 producentów herbat i herbatek owocowych,
Ø 17 producentów kawy.
Kontrolą objęto:
Þ w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych1 – 22 partie kawy palonej mielonej, o łącznej masie 51 158 kg,
Þ w zakresie znakowania – 571 partii artykułów rolno-spożywczych, o łącznej wielkości 138 993 kg i 38 213 hl (z czego 19 partii produktów, o łącznej wielkości 757 kg i 8 hl pochodziło z przetwórni ekologicznych), w tym:
Ø 247 partii napojów bezalkoholowych reprezentujących wielkość 25 349 hl, w tym:
§ 4 partie napojów bezalkoholowych ekologicznych, o łącznej objętości 8 hl,
Ø 114 partii fermentowanych napojów winiarskich reprezentujących wielkość 12 864 hl,
Ø 154 partie herbat i herbatek owocowych reprezentujących wielkość 64 778 kg, w tym:
§ 13 partii herbat i herbatek owocowych ekologicznych, o łącznej masie 482 kg,
Ø 56 partii kawy reprezentujących wielkość 74 215 kg, w tym:
§ 2 partie kawy ekologicznej, o łącznej masie 275 kg.
III. WYNIKI KONTROLI
Þ parametry fizykochemiczne
Na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. Na podstawie wyników biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.
Þ znakowanie
Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w 152 partiach, co stanowiło 26,6 % ogółem skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych (z czego w 6 partiach produktów pochodzących z przetwórni ekologicznych - 31,6 % skontrolowanych w tym zakresie produktów ekologicznych), w tym:
Ø 81 partiach napojów bezalkoholowych - 32,8 % ogółem skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
Ø 21 partiach fermentowanych napojów winiarskich - 18,4 % ogółem skontrolowanych partii fermentowanych napojów winiarskich,
Ø 35 partiach herbat i herbatek owocowych - 22,7 % ogółem skontrolowanych partii herbat i herbatek owocowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
Ø 15 partiach kawy - 26,8 % ogółem skontrolowanych partii kawy.
Nieprawidłowości dotyczyły głównie:
Þ w przypadku napojów bezalkoholowych:
* braku dodatkowych określeń: „zawiera cukier/cukry i substancję/e słodzącą/e” oraz „zawiera źródło fenyloalaniny”,
* użycia nazwy sugerującej, iż produkt wyprodukowano na bazie soku owocowego, podczas gdy część lub całość soku była zastąpiona aromatami, np. "Napój cytrynowy" zamiast "Napój o smaku cytrynowym",
* braku lub podania nieprawidłowej daty minimalnej trwałości, tj. podanie na opakowaniu daty minimalnej trwałości przekraczającej o 6 miesięcy datę ważności ustaloną dla tego produktu w specyfikacji – co zostało uznane za zafałszowanie środka spożywczego,
* nieprawidłowego podania informacji dotyczących składu środka spożywczego, np. nie podanie składników w kolejności malejącej, wykazanie w składzie komponentów faktycznie nieużytych do produkcji wyrobu,
* umieszczenia na etykiecie produktu nie będącego produktem ekologicznym sformułowania „ECO+”,
Þ w przypadku fermentowanych napojów winiarskich:
* umieszczenia na etykiecie wykazu składników, w którym podano: moszcze i soki owocowe, co wprowadza konsumenta w błąd co do składu, sugerując, że składniki te zostały dodane do wyrobu gotowego,
* umieszczenia na etykiecie niewłaściwego wyrażenia określającego moc alkoholu, tj.: "Alk. 15-18%" zamiast "alk. 15 % obj.",
* wprowadzania konsumenta w błąd co do rodzaju środka spożywczego, np. poprzez umieszczenie na etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego rysunku kiści winogron (co sugeruje, że wyrób jest winem gronowym) lub wizerunku pszczoły z plastrem miodu sugerującego, że wyrób jest miodem pitnym,
* użycie nazwy "WINO" do określenia wyrobu, który jest w rzeczywistości fermentowanym napojem winiarskim, sprecyzowanym jako napój winopochodny aromatyzowany,
* wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego przez użycie w przypadku fermentowanego napoju winiarskiego nazwy „LUX Gorzka Żołądkowa”, która sugeruje inny rodzaj wyrobu,
Þ w przypadku herbat i herbatek owocowych:
* wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i rodzaju środka spożywczego poprzez stosowanie oznakowania, np. podanie nazwy: "Herbata zielona Pigwa" sugerującego, iż smak i aromat herbaty pochodzi od zastosowanych w produkcji owoców, podczas gdy faktycznie w produkcji zastosowano tylko aromat,
* użycia nieprawidłowego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, np. "Najlepiej spożyć przed:" podając miesiąc i rok, zamiast „najlepiej spożyć przed końcem”,
* nie podania obok liczby porcji (sztuk) masy netto ogółem środka spożywczego,
* przypisywania środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływanie się do takich właściwości, np. umieszczenie oświadczenia zdrowotnego: „Wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres”,
* wprowadzania konsumenta w błąd poprzez umieszczenie na produkcie nieekologicznym napisu: "Biofix Trio" sugerującego, że jest to wyrób ekologiczny,
Þ w przypadku kawy:
* braku kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej,
* nieuprawnionego użycia zwrotu „kawowy”, podczas gdy receptura oraz wykaz składników produktu będącego napojem z cykorii instant potwierdzają brak kawy w środku spożywczym,
* braku informacji o wartości odżywczej podczas gdy umieszczono oświadczenie żywieniowe/zdrowotne, np. „bogate źródło przeciwutleniaczy”,
* umieszczenia na opakowaniu nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia kawy, tj. podano, iż miejscem pochodzenia jest Brazylia i Indonezja, podczas gdy zgodnie z okazaną dokumentacją miejscem pochodzenia jest Kolumbia i Gwatemala,
* zastosowania na opakowaniu sformułowania: „Cafe de Colombia” będącego chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) dla produktu nie objętego rejestracją w tym zakresie.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie prawidłowości znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
Ø wydano 40 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o ijhars, w tym:
§ 5 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 3 decyzje dotyczyły herbat i herbatek owocowych, 1 dotyczyła kawy);
§ 34 nakazujące poddanie odpowiednim zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach (22 dotyczyły napojów bezalkoholowych, 6 dotyczyło fermentowanych napojów winiarskich, 5 herbat i herbatek owocowych, 1 kawy);
§ 1 nakazującą zniszczenie 1 partii napojów bezalkoholowych o objętości 3,7 hl;
Ø wydano 7 decyzji w celu wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym:
§ 5 o łącznej kwocie 8 300 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy);
§ 1 w kwocie 5 000 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych (decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych);
§ 1 w kwocie 13 584 zł za utrudnianie przeprowadzenia kontroli napojów bezalkoholowych;
Ø na osoby odpowiedzialne nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 1 400 zł, w tym:
§ 6 w łącznej kwocie 1 000 zł za nie zgłoszenie podjęcia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS;
§ 2 na kwotę 400 zł za składowanie surowców w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 43 zalecenia pokontrolne.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że niezgodności w zakresie znakowania, w odniesieniu do poszczególnych asortymentów objętych niniejszą kontrolą, kształtują się na poziomie 18,4 % ÷ 32,8 % partii. Największy odsetek nieprawidłowości stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych (32,8 %), natomiast najniższy w przypadku fermentowanych napojów winiarskich (18,4 %). Poziom nieprawidłowości dotyczących znakowania herbat i herbatek owocowych oraz kawy wynosi odpowiednio 22,7 % i 26,8 %.
Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w latach 2006-2009 stwierdzono poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich oraz herbat i herbatek owocowych (Wykres 1).
W przypadku napojów bezalkoholowych nastąpiła poprawa jakości w zakresie znakowania w stosunku do 2009 roku (o 11 p. p.) natomiast w porównaniu do wyników z poprzednich lat procent nieprawidłowości w znakowaniu utrzymywał się na podobnym poziomie (od 26 do 35 %). Analizując wyniki kontroli kawy, obserwujemy poprawę jakości w zakresie znakowania w stosunku do wyników z lat 2007-2009.
W przypadku fermentowanych napojów winiarskich obserwujemy bardzo wysoki poziom nieprawidłowości (ponad 40 %) utrzymujący się od kilku lat. Dopiero wyniki bieżącej kontroli wykazały znaczącą poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich (o 24 p. p. w porównaniu do wyników kontroli z 2009 roku).
8149711
1