Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

IJHARS kontroluje

30 czerwca 2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły planową kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych.

 I. CEL KONTROLI

 Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta. W przypadku kawy palonej mielonej oprócz kontroli prawidłowości znakowania wykonane zostały analizy laboratoryjne, w celu zbadania cech fizykochemicznych[1] i wykrycia zafałszowań dodatkami niekawowymi za pomocą biologicznej metody mikroskopowej.

 II. ZAKRES KONTROLI

 Kontrolę przeprowadzono w 114 podmiotach gospodarczych[2] (tj. w 41,0 % wszystkich zarejestrowanych w WIJHARS, wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywcze objęte niniejszą kontrolą), w tym w 11 przetwórniach ekologicznych. Wymienione artykuły rolno-spożywcze skontrolowano u:

Ø                                                                                                                                                                  54 producentów napojów bezalkoholowych,

Ø                                                                                                                                                                  21 producentów fermentowanych napój winiarskich,

Ø                                                                                                                                                                  22 producentów herbat i herbatek owocowych,

Ø                                                                                                                                                                  17 producentów kawy.

 Kontrolą objęto:

Þ                              w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych1 – 22 partie kawy palonej mielonej, o łącznej masie 51 158 kg,

Þ                              w zakresie znakowania – 571 partii artykułów rolno-spożywczych, o łącznej wielkości 138 993 kg i 38 213 hl (z czego 19 partii produktów, o łącznej wielkości 757 kg i 8 hl pochodziło z przetwórni ekologicznych), w tym:

Ø                                                                                                                                                       247 partii napojów bezalkoholowych reprezentujących wielkość 25 349 hl, w tym:

§         4 partie napojów bezalkoholowych ekologicznych, o łącznej objętości 8 hl,

Ø                                                                                                                                                       114 partii fermentowanych napojów winiarskich reprezentujących wielkość 12 864 hl,

Ø                                                                                                                                                       154 partie herbat i herbatek owocowych reprezentujących wielkość 64 778 kg, w tym:

§         13 partii herbat i herbatek owocowych ekologicznych, o łącznej masie 482 kg,

Ø                                                                                                                                                       56 partii kawy reprezentujących wielkość 74 215 kg, w tym:

§         2 partie kawy ekologicznej, o łącznej masie 275 kg.

 

 III. WYNIKI KONTROLI

 

Þ                          parametry fizykochemiczne

 

Na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. Na podstawie wyników biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.

Þ                          znakowanie

Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w 152 partiach, co stanowiło 26,6 % ogółem skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych (z czego w 6 partiach produktów pochodzących z przetwórni ekologicznych - 31,6 % skontrolowanych w tym zakresie produktów ekologicznych), w tym:

Ø                                                                                                                                                                   81 partiach napojów bezalkoholowych - 32,8 % ogółem skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),

Ø                                                                                                                                                                   21 partiach fermentowanych napojów winiarskich - 18,4 % ogółem skontrolowanych partii fermentowanych napojów winiarskich,

Ø                                                                                                                                                                   35 partiach herbat i herbatek owocowych - 22,7 % ogółem skontrolowanych partii herbat i herbatek owocowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),

Ø                                                                                                                                                                   15 partiach kawy - 26,8 % ogółem skontrolowanych partii kawy.

 

Nieprawidłowości dotyczyły głównie:

Þ                          w przypadku napojów bezalkoholowych:

    * braku dodatkowych określeń: „zawiera cukier/cukry i substancję/e słodzącą/e” oraz „zawiera źródło fenyloalaniny”,
    * użycia nazwy sugerującej, iż produkt wyprodukowano na bazie soku owocowego, podczas gdy część lub całość soku była zastąpiona aromatami, np. "Napój cytrynowy" zamiast "Napój o smaku cytrynowym",
    * braku lub podania nieprawidłowej daty minimalnej trwałości, tj. podanie na opakowaniu daty minimalnej trwałości przekraczającej o 6 miesięcy datę ważności ustaloną dla tego produktu w specyfikacji – co zostało uznane za zafałszowanie środka spożywczego,
    * nieprawidłowego podania informacji dotyczących składu środka spożywczego, np. nie podanie składników w kolejności malejącej, wykazanie w składzie komponentów faktycznie nieużytych do produkcji wyrobu,
    * umieszczenia na etykiecie produktu nie będącego produktem ekologicznym sformułowania „ECO+”,

 

Þ                          w przypadku fermentowanych napojów winiarskich:

    * umieszczenia na etykiecie wykazu składników, w którym podano: moszcze i soki owocowe, co wprowadza konsumenta w błąd co do składu, sugerując, że składniki te zostały dodane do wyrobu gotowego,
    * umieszczenia na etykiecie niewłaściwego wyrażenia określającego moc alkoholu, tj.: "Alk. 15-18%" zamiast "alk. 15 % obj.",
    * wprowadzania konsumenta w błąd co do rodzaju środka spożywczego, np. poprzez umieszczenie na etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego rysunku kiści winogron (co sugeruje, że wyrób jest winem gronowym) lub wizerunku pszczoły z plastrem miodu sugerującego, że wyrób jest miodem pitnym,
    * użycie nazwy "WINO" do określenia wyrobu, który jest w rzeczywistości fermentowanym napojem winiarskim, sprecyzowanym jako napój winopochodny aromatyzowany,
    * wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego przez użycie w przypadku fermentowanego napoju winiarskiego nazwy „LUX Gorzka Żołądkowa”, która sugeruje inny rodzaj wyrobu,

 

Þ                          w przypadku herbat i herbatek owocowych:

    * wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i rodzaju środka spożywczego poprzez stosowanie oznakowania, np. podanie nazwy: "Herbata zielona Pigwa" sugerującego, iż smak i aromat herbaty pochodzi od zastosowanych w produkcji owoców, podczas gdy faktycznie w produkcji zastosowano tylko aromat,
    * użycia nieprawidłowego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, np. "Najlepiej spożyć przed:" podając miesiąc i rok, zamiast „najlepiej spożyć przed końcem”,
    * nie podania obok liczby porcji (sztuk) masy netto ogółem środka spożywczego,
    * przypisywania środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływanie się do takich właściwości, np. umieszczenie oświadczenia zdrowotnego: „Wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres”,
    * wprowadzania konsumenta w błąd poprzez umieszczenie na produkcie nieekologicznym napisu: "Biofix Trio" sugerującego, że jest to wyrób ekologiczny,

 

Þ                          w przypadku kawy:

    * braku kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej,
    * nieuprawnionego użycia zwrotu „kawowy”, podczas gdy receptura oraz wykaz składników produktu będącego napojem z cykorii instant potwierdzają brak kawy w środku spożywczym,
    * braku informacji o wartości odżywczej podczas gdy umieszczono oświadczenie żywieniowe/zdrowotne, np. „bogate źródło przeciwutleniaczy”,
    * umieszczenia na opakowaniu nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia kawy, tj. podano, iż miejscem pochodzenia jest Brazylia i Indonezja, podczas gdy zgodnie z okazaną dokumentacją miejscem pochodzenia jest Kolumbia i Gwatemala,
    * zastosowania na opakowaniu sformułowania: „Cafe de Colombia” będącego chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) dla produktu nie objętego rejestracją w tym zakresie.

 

IV. SANKCJE

 

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie prawidłowości znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:

Ø                                                       wydano 40 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy  o ijhars, w tym:

§                                                                                                                                 5 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 3 decyzje dotyczyły herbat  i herbatek owocowych, 1 dotyczyła kawy);

§                                                                                                                                 34 nakazujące poddanie odpowiednim zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach (22 dotyczyły napojów bezalkoholowych, 6 dotyczyło fermentowanych napojów winiarskich, 5 herbat i herbatek owocowych, 1 kawy);

§                                                                                                                                 1 nakazującą zniszczenie 1 partii napojów bezalkoholowych o objętości 3,7 hl;

Ø                                                       wydano 7 decyzji w celu wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym:

§                                                                                                                                 5 o łącznej kwocie 8 300 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy);

§                                                                                                                                 1 w kwocie 5 000 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych (decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych);

§                                                                                                                                 1 w kwocie 13 584 zł za utrudnianie przeprowadzenia kontroli napojów bezalkoholowych;

Ø                                                       na osoby odpowiedzialne nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 1 400 zł, w tym:

§                                                                                                                                 6 w łącznej kwocie 1 000 zł za nie zgłoszenie podjęcia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS;

§                                                                                                                                 2 na kwotę 400 zł za składowanie surowców w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej.

Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 43 zalecenia pokontrolne.

 
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

 Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że niezgodności w zakresie znakowania, w odniesieniu do poszczególnych asortymentów objętych niniejszą kontrolą, kształtują się na poziomie 18,4 % ÷ 32,8 % partii. Największy odsetek nieprawidłowości stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych (32,8 %), natomiast najniższy w przypadku fermentowanych napojów winiarskich (18,4 %). Poziom nieprawidłowości dotyczących znakowania herbat i herbatek owocowych oraz kawy wynosi odpowiednio 22,7 % i 26,8 %.

 Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w latach 2006-2009 stwierdzono poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich oraz herbat i herbatek owocowych (Wykres 1).

 W przypadku napojów bezalkoholowych nastąpiła poprawa jakości w zakresie znakowania w stosunku do 2009 roku (o 11 p. p.) natomiast w porównaniu do wyników z poprzednich lat procent nieprawidłowości w znakowaniu utrzymywał się na podobnym poziomie (od 26 do 35 %). Analizując wyniki kontroli kawy, obserwujemy poprawę jakości w zakresie znakowania w stosunku do wyników z lat 2007-2009.

 W przypadku fermentowanych napojów winiarskich obserwujemy bardzo wysoki poziom nieprawidłowości (ponad 40 %) utrzymujący się od kilku lat. Dopiero wyniki bieżącej kontroli wykazały znaczącą poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich (o 24 p. p. w porównaniu do wyników kontroli z 2009 roku).

POWIĄZANE

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę