Od 1 maja przyszłego roku wszystkie firmy z branży żywnościowej będą musiały rozpocząć wdrażanie w swoich zakładach systemu HACCP – wynika ze znowelizowanej przez Sejm ustawy o warunkach żywności i żywienia.
Według znowelizowanej ustawy, od dnia akcesji wymóg rozpoczęcia wdrażania
zasad HACCP będzie dotyczył wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych, bez
względu na ich wielkość i profil działalności. HACCP jest systemem zarządzania
bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Polega na identyfikacji wszystkich
potencjalnych zagrożeń, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia konsumenta.
Obowiązek wdrożenia systemu będzie dotyczył zarówno producentów żywności, jak i
firm zajmujących się dystrybucją, handlem, cateringiem, prowadzeniem stołówek i
restauracji itd.
Wyjątek będą stanowili producenci na etapie
produkcji pierwotnej (tzn. produkcji, chowu lub uprawy produktów pierwotnych,
włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka, a także
zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych). Zgodnie z nowelą, za
weryfikację wdrożenia systemu będzie odpowiedzialny kierownik zakładu. Już teraz
wiadomo, że dla małych rodzinnych przedsiębiorstw koszty wdrożenia systemu będą
niewielkie, natomiast dla większych firm koszt może być
odczuwalny.