Globalne ocieplenie niszczy światowe uprawy rolne. Wskazuje na to raport amerykańskich naukowców opublikowany w prestiżowym tygodniku "Science". Zdaniem niektórych ekspertów globalne ocieplenie może mieć pozytywne skutki dla rolnictwa - większe stężenie dwutlenku węgla w atmosferze pobudza bowiem rośliny do wzrostu.
Obserwacje prowadzone przez ostatnie 30 lat wskazują jednak na co innego. Coraz wyższe temperatury szkodzą na przykład kukurydzy i pszenicy - globalne uprawy tych roślin zmniejszyły się o 3 do 5 procent właśnie z powodu ocieplenia klimatu - mówi jeden z autorów publikacji David Lobell z Uniwersytetu Stanforda.
Temperatury nie wpłynęły za to na produkcję soi czy ryżu. Ale to właśnie coraz cieplejszy klimat - uważają autorzy - może być przyczyną wzrostu cen żywności; średnio o sześć procent od roku 1980, co daje sumę około 60 miliardów dolarów rocznie.
W ostatnich tygodniach kilka międzynarodowych instytucji alarmowało, że ceny żywności są niebezpiecznie wysokie. Eksperci przypominają, że trzy lata temu z powodu rekordowo wysokich cen żywności w kilku uboższych krajach wybuchły zamieszki.