Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Globalne ocieplenie niszczy światowe uprawy rolne

6 maja 2011
Globalne ocieplenie niszczy światowe uprawy rolne. Wskazuje na to raport amerykańskich naukowców opublikowany w prestiżowym tygodniku "Science".  Zdaniem niektórych ekspertów globalne ocieplenie może mieć pozytywne skutki dla rolnictwa - większe stężenie dwutlenku węgla w atmosferze pobudza bowiem rośliny do wzrostu.
Obserwacje prowadzone przez ostatnie 30 lat wskazują jednak na co innego. Coraz wyższe temperatury szkodzą na przykład kukurydzy i pszenicy - globalne uprawy tych roślin zmniejszyły się o 3 do 5 procent właśnie z powodu ocieplenia klimatu - mówi jeden z autorów publikacji David Lobell z Uniwersytetu Stanforda.
Temperatury nie wpłynęły za to na produkcję soi czy ryżu. Ale to właśnie coraz cieplejszy klimat - uważają autorzy - może być przyczyną wzrostu cen żywności; średnio o sześć procent od roku 1980, co daje sumę około 60 miliardów dolarów rocznie.
W ostatnich tygodniach kilka międzynarodowych instytucji alarmowało, że ceny żywności są niebezpiecznie wysokie. Eksperci przypominają, że trzy lata temu z powodu rekordowo wysokich cen żywności w kilku uboższych krajach wybuchły zamieszki.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę