Związek Stowarzyszeń
Sześć lat wspólnej działalności w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pomyślne jej efekty i rozwój aktywności społecznej w służbie sektora rolno-żywnościowego skłoniły znaczną grupę Jej Członków do suwerennej inicjatywy powołania międzybranżowej organizacji zrzeszającej producentów rolnych i przetwórców przemysłu spożywczego. Organizacji producentów surowców i żywności zgodnie z nadrzędną potrzebą integracji poziomej i pionowej polskiego sektora rolno-żywnościowego.
25 kwietnia 2008 roku Decyzją Krajowego Rejestru Sądowego w Rejestrze Stowarzyszeń oraz w Rejestrze Przedsiębiorców wpisano;
Federacja Gospodarki Żywnościowej RP Związek Stowarzyszeń.
Producenci surowców rolnych i przetwórcy, niezależnie od powołanej przez ministra rolnictwa Rady Gospodarki Żywnościowej, jako społecznego organu doradczego, którego funkcje są ugruntowane i spełniają swoją rolę, postanowili wspólnie zadbać o reprezentację zawodową sektora rolno – spożywczego.
Na zebraniu założycielskim w dniu 7 listopada 2007 roku podjęli decyzję o powołaniu wspólnej, wielobranżowej pozarządowej organizacji – Związku Stowarzyszeń.
Wybrano Komitet Założycielski w składzie :
- Rajmund Paczkowski Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza,
-Andrzej Szydłowski Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP,
-Janusz Rodziewicz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
-Jerzy Wierzbicki Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego,
który w imieniu Założycieli:
- Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego,
- Stowarzyszenia „Agro Biznes Klub”,
- Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii i Owoców Jagodowych,
- Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego,
- Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów
Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”,
- Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych,
- Związku Rzemiosła Polskiego,
- Związku Producentów Cukru w Polsce,
- Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej,
- Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP,
- Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
- Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”,
- Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP,
- Polskiego Związku Producentów Pasz,
- Izby Zbożowo – Paszowej,
- Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,
- Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Inżynierów i Techników Rolnictwa,
- Stowarzyszenia „ Polska Wódka”,
- Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz,
- Instytutu Integracji i Rozwoju Polskich Producentów
Pieczywa „Polskie Pieczywo”,
- ETOL Polska Sp. z o.o.,
- SOKPOL Koncentraty Sp. z o.o.
skutecznie wniósł o rejestrację Federacji Gospodarki Żywnościowej RP.
Federacja stanowi związek branżowych organizacji pozarządowych i innych osób prawnych działających w Polsce na rzecz gospodarki żywnościowej, posiada osobowość prawną.
Doświadczenia działalności RGŻ i jej pozycja społeczna wskazują na potrzebę zintegrowanych działań organizacji samorządu gospodarczego skorelowanych zarówno
w strukturach poziomych jak i pionowych sektora, którego interesy merytoryczne skupiają się w wielu resortach. Poza tym odpowiadają na potrzebę integracji producentów rolnych i przetwórców - producentów żywności i ich najbliższego otoczenia.
Interes ogólnogospodarczy i społeczny wskazuje potrzebę budowy mocnej, merytorycznej, ponad branżowej struktury integrującej interesy branżowe na rzecz wspierania narodowej gospodarki żywnościowej, jej promocji i rozwoju.
Przemysł rolno – spożywczy jest jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki Polski i Unii Europejskiej, stanowi o europejskiej gospodarce i zapewnia dochody milionom obywateli.
Federacja Gospodarki Żywnościowej RP stawia sobie za cel zapewnienie właściwej rangi i miejsca w gospodarce żywnościowej, zarówno na forum krajowym i europejskim, wzrostu jej konkurencyjności i umacniania pozycji rynkowej oraz współdziałania z bratnimi organizacjami samorządu gospodarczego.
Federacja będzie dążyć do zwiększenia reprezentatywności sektora rolno – spożywczego poprzez aktywną współpracę, jako forum inicjujące i eksperckie, z resortami administracji państwowej, Parlamentu RP, polskimi przedstawicielstwami w UE, europejskich organizacjach przemysłu żywnościowego oraz konsultacji w procesie stanowienia prawa.
Federacja będzie stanowiła prawno-gospodarczą strukturę Rady Gospodarki Żywnościowej i po zakończeniu prac organizacyjnych – odbędzie Walne Zebranie, gdzie dokona wyboru władz Federacji i uchwali program działań.
W pierwszej kolejności zajmie się zagadnieniami dotyczącymi:
- umacniania zaufania konsumentów wobec żywności produkowanej w Polsce,
- współdziałania w budowie strategii promocji polskiej żywności,
- zabiegania o zapewnienie odpowiednich warunków dla polskiej gospodarki
żywnościowej w reformach Wspólnej Polityki Rolnej,
- konsolidacji polskiego lobbingu gospodarczego,
- spójności prawa w kluczowych dla stabilnego funkcjonowania przedsiębiorstw
obszarach jak: podatki, urzędowa kontrola żywności,
- wspierania działań na rzecz wejścia Polski do strefy euro.
Dla zainteresowanych uczestnictwem w pracach Federacji Gospodarki Żywnościowej RP szczegółowych informacji udziela Biura Rady Gospodarki Żywnościowej, Warszawa
ul. Wspólna 30, lok. 541.
Za Komitet Założycielski Sekretarz RGŻ Przewodniczący RGŻ
Rajmund Paczkowski Andrzej Kuczyński Stanisław Zięba
6130996
1