FAO: Kolejny miesiąc spadają światowe ceny olejów i tłuszczów
12 września 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w dalszym ciągu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w sierpniu br. wyniósł 185,5 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 85,5 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do lipca br., wartość indeksu obniżyła się o prawie 6 punktów (3%), natomiast w porównaniu z sierpniem 2012 roku była niższa o 18% (ponad 40 punktów).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały dalsze obniżki cen oleju palmowego, czemu sprzyjały utrzymujące się wysokie zapasy tego surowca w Azji Południowo-Wschodniej.
Według FAO, początkowo spadały również ceny oleju sojowego, co wynikało m.in. z wysokiej podaży eksportowej tego produktu z Argentyny, jednakże zaczęły one rosnąć, gdy w Stanach Zjednoczonych zaczęto ciąć prognozy tegorocznych zbiorów soi. Jak zaznacza jednak FAO, ogólnie perspektywy wzrostu światowej podaży olejów roślinnych w sezonie 2013/2014 powinny oddziaływać w kierunku spadku cen tych surowców.