FAO i WHO ostrzegają przed 10 najgroźniejszymi pasożytami w żywności
3 grudnia 2015
FAO i WHO opracowują nowe normy dla światowego handlu żywnością, które mają pomóc w kontrolowaniu obecności szkodliwych pasożytów w produktach spożywczych. Organizacje opublikowały listę 10 najgroźniejszych w skali światowej pasożytów.
"Niektóre pasożyty mogą żyć w naszym ciele latami" - ostrzega we wtorkowym komunikacie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). "Mimo ogromnych kosztów społecznych brakuje informacji na temat pochodzenia tych pasożytów, o tym jak żyją w organizmie, i co ważniejsze jak nas zarażają" - wskazuje organizacja. W szczególności w Azji i Afryce brakuje jakichkolwiek danych o występowaniu pasożytów.
Celem opracowywanych przez FAO i Światową Organizację Zdrowia (WHO) dyrektyw dotyczących walki z pasożytami jest pomoc państwom w monitorowaniu obecności pasożytów w łańcuchu żywnościowym. Dwie organizacje sporządziły wstępną listę 93 pasożytów, którą następnie okroiły do 24 najgroźniejszych. Opracowały ją na podstawie danych o zachorowalności, występowaniu pasożytów, chorobach przez nie wywoływanych i ich wpływie na gospodarkę.
FAO we wtorkowym komunikacie opublikowała pierwszą listę 10 pasożytów uznawanych za najgroźniejsze w skali światowej. Chodzi w szczególności o glisty i tasiemce, które mogą wywoływać epilepsję, wstrząs anafilaktyczny i dezynterię.
"Jeśli weźmiemy pod uwagę problemy, które sprawiają te pasożyty, to nie są one traktowane z uwagą, na jaką zasługują" - zauważa Renata Clarke, specjalistka FAO ds. bezpieczeństwa żywności. Wyraża ona oczekiwanie, że publikacja listy 10 pasożytów pozwoli uwrażliwić na ten problem władze i opinię publiczną.