MERCOSUR1
TSW_XV_2025

EM-y zrewolucjonizują rolnictwo i gospodarkę odpadami

5 stycznia 2016
Efektywne Organizmy (EM)  zastosowane po klęsce tsunami w Azji - lotnictwo Tajlandii spryskało EM-ami cały obszar objęty kataklizmem - zatrzymały infekcję. W Nowym Orleanie, w Luizjanie EM-ami zlikwidowano atak pleśni na zalanych terenach po przejściu tornado. Także polskie doświadczenia zapowiadają rewolucję w rolnictwie i w gospodarce odpadami.

O praktycznym wykorzystaniu EM-ów będzie można się dowiedzieć podczas międzynarodowej konferencji „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie”, zorganizowanej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

EM-y to m.in. bakterie kwasu mlekowego czyli naturalne sterylizatory oraz promieniowce czyli naturalne antybiotyki. Jako pierwszy badania zapoczątkował Japończyk, prof. Teruo Higa. Wpływ EM-ów na przywracanie równowagi w środowisku i wzrost plonów w produkcji roślinnej jest cały czas badany. W Polsce praktyczne badania prowadzone są od 7 lat. Efekty są rewelacyjne. Prof. dr hab. Zenon Schneider, niekwestionowany autorytet i prekursor zastosowania tej technologii w Polsce, przeprowadził pierwsze doświadczenie z zastosowaniem EM-ów. Oczyścił ścieki w zbiorniku z gnojowicą, z którego pompy nie były w stanie usunąć nagromadzonego osadu grubości prawie 1 m. Po wprowadzeniu do zbiornika EM-ów osad uległ całkowitemu rozkładowi.

Z badań prof. Z. Schneidera wynika też, że gleba nasycona EM-ami chroni rzepak przed niskimi temperaturami. Laboratoryjne doświadczenia prof. Schneidera dowiodły, że rośliny chronione tymi bakteriami mogą przetrwać nawet cztery lata. W wyniku oddziaływania EM-ów, w rzepaku zostaje wytworzony specjalny cukier - trechaloza, który działa jak antyfreeze, czyli środek chroniący komórki roślin przed przechłodzeniem.

Polskie konopie w wyniku zastosowania EM-ów w 4 miesiące mogą wyrosnąć na wysokość czterech metrów. Taki przyrost masy wynika z wchłaniania olbrzymich ilości dwutlenku węgla, niezbędnego roślinom w procesie fotosyntezy, a jednocześnie zabójczego dla ludzi. Wykorzystanie praktyczne tego zjawiska to sianie konopi na podłożu zasilanym EM-ami w strefach o dużych emisjach dwutlenku węgla (CO2). To zjawisko można wykorzystać do  zmniejszania efektu cieplarnianego, na który wpływ ma zwiększona emisja CO2 do atmosfery.

Profesor Schneider dowiódł, że EM-y immunizują rośliny, czyli szczepią je, czyniąc odpornymi na działania czynników niekorzystnych, np. patogenów. Po zastosowaniu EM-ów wzrasta na przykład odporność roślin na mszyce.


Stosowana dotychczas biotechnologia EM-FarmingTM skutecznie usuwa zapachy gnojówki, obornika i ścieków bytowych w gospodarce komunalnej oraz rewitalizuje wodę. Tworzy to warunki do optymalnego wykorzystania zasobów wodnych, a przez to ograniczania potrzeby nawadniania. Dowiedziono, że po zastosowaniu biotechnologii EM-Farming nastąpiła poprawa bilansu wodnego i materii organicznej w glebie. Technologia ta z powodzeniem jest wykorzystywana także w niektórych gospodarstwach rolnych SGGW, np. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory.


Międzynarodowa konferencji „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie”, odbędzie się 19 czerwca 2008 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 166, w Sali Senatu Pałacu Rektorskiego. Rozpoczęcie konferencji o godz. 10.00 (wstęp wolny, bez wcześniejszej rejestracji).

Szczegółowych informacji na temat EM-ów i możliwości ich zastosowania udziela Stanisław Kolbusz, prezesa stowarzyszenia EkosystEM – Dziedzictwo Natury, tel. kom. 694-466-093, e-mail: sk@em-world.pl





POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę