Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2013/2014 (tj. od października 2013 r. do lutego 2014 r.) eksport cukru kształtował się na poziomie 196 tys. ton (108 mln EUR) i był o 11 proc. mniejszy niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Od października 2013 r. do lutego 2014 r. na rynek UE z Polski wyeksportowano 115 tys. ton cukru, a na rynki krajów trzecich 81 tys. ton - wynika z danych Biura Analiz i Programowania ARR.
Import cukru w roku gospodarczym 2013/2014, podobnie jak przed rokiem, kształtuje się na niskim poziomie, co wynika z dużej podaży rynkowej oraz niskich cen zbytu w kraju. W okresie od października 2013 r. do lutego 2014 r. do Polski zaimportowano 51 tys. ton cukru (o wartości 31 mln EUR) wobec 52 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Na rynku Unii Europejskiej zakupiono 44 tys. ton cukru, a 7 tys. ton sprowadzono z krajów trzecich.