biogaz_09_2025

Eksport polskiego drobiu rośnie, ale wolniej

20 lipca 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w pierwszych czterech miesiącach 2013 r. można było zaobserwować wzrost wolumenu eksportu mięsa drobiowego o 10 proc. w relacji rocznej, jednak dynamika wzrostu była niższa niż rok wcześniej.
Jak podaje MRiRW w pierwszych czterech miesiącach 2013 r. wywóz mięsa drobiowego wzrósł w relacji rocznej o 10% po poziomu 183,5 tys. ton. Największym odbiorcą mięsa pozostają Niemcy z 15% udziałem w ogólnym wolumenie eksportu. Przy czym w relacji rocznej wywóz mięsa drobiowego do tego kraju utrzymał się na stałym poziomie, ok. 27,7 tys. ton.
Co ciekawe, na drugim miejscu pod względem wolumenu eksportu uplasowały się Czechy, z 6-procentowym wzrostem wywozu w relacji rocznej po poziomu 18,4 tys. ton. Również wysoką dynamikę wzrostu wywozu odnotowano w przypadku Holandii (32% w skali roku), kraj ten w przeciągu czterech pierwszych miesięcy 2013 r. zaimportował ok. 15,6 tys. ton mięsa drobiowego z Polski, o 3,8 tys. t. więcej niż przed rokiem.
- Warto podkreślić, że pod względem struktury nadal ok. 80% mięsa jest przeznaczona na rynek Unii Europejskiej. Jednakże ten kierunek wywozu wykazuje mniejsze tempo wzrostu, ok. 10% w przeciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 r., niż w przypadku wywozu poza UE, ok. 29% wzrost w analizowanym okresie. Tutaj dominują dwa rynki: Hongkong i Benin z odpowiednio 4 i 3-procentowym udziałem w ogólnym wywozie mięsa drobiowego - oceniają analitycy Banku BGŻ.
W analizowanym okresie, patrząc na ogólne zmiany w wywozie, można również zauważyć spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu. Porównując z poprzednim rokiem, kiedy to wywóz mięsa drobiowego w pierwszych czterech miesiącach 2012 r. wzrósł o 16% w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, w tym roku był to już wyłącznie 10-procentowy wzrost. Takie spowolnienie wpisuje się w obserwowane spowolnienie wzrostu produkcji mięsa w kraju.
Według prognoz IERiGŻ produkcja mięsa drobiowego z 12-procentowego wzrostu obserwowanego w 2012 r. w bieżącym roku wyhamuje do 8 procent. Można zatem stwierdzić, że mniejsza dynamika wzrostu eksportu wpisuje się w tą tendencję. Jednak nadal wywóz mięsa charakteryzuje się większym tempem wzrostu niż sama produkcja mięsa. Można zatem przypuszczać, że rozwój eksportu stanowi siłę napędową do wzrostu produkcji.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...

WSPÓLNY KOMUNIKAT PRASOWY MERCOSUUR i ROLNICTWO: Czego nie usłyszeliście podczas...

Waszyngton, 25 czerwca 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Brooke...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę