Ptak_Waw_CTR_2024

Ekologiczne pszczelarstwo

16 stycznia 2009
Kolonie pszczele są jednymi z najbardziej skomplikowanych społeczności, jakie można spotkać w świecie przyrody. Już od tysięcy lat życie pszczół miodnych fascynuje nie tylko naukowców.
Ekologiczny system produkcji w znacznym stopniu przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego oraz produkcji rolniczej i leśnej z uwagi na zapylającą działalność pszczół. Spośród uprawianych w Polsce roślin z zapylania przez pszczoły korzysta około 50 gatunków roślin polowych, 140 gatunków roślin ogrodowych, w tym 15 sadowniczych, około 60 gatunków warzyw i ponad 60 gatunków ziół.
Pszczelarstwo ekologiczne wzbudza coraz większe zainteresowanie zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Wzrost popularności tej formy gospodarowania spowodowany jest zwiększającym się popytem na miód ekologiczny - o wysokich parametrach jakościowych, a przede wszystkim o dużej wartości biologicznej.

Spożycie miodu w krajach Unie Europejskiej systematycznie wzrasta. Najlepszym tego przykładem są Niemcy. U naszych zachodnich sąsiadów jeden mieszkaniec zjada średnio około 2 kg miodu rocznie, a ponieważ niemieccy pszczelarze nie są w stanie wyprodukować takiej ilości, która w pełni zaspokajałaby te potrzeby, zmuszają rząd do sprowadzania tego produktu w ilości 80 tysięcy ton. rocznie z zagranicy. Kraj ten wprowadził jednak bariery ograniczające import miodu z Chin i krajów afrykańskich, szukając gatunkowych miodów wysokiej jakości z państw, które niedawno wstąpiły do wspólnoty europejskiej, głównie z Polski i Węgier. Dlatego rozwój pasiek, a w szczególności ekologicznych, jest ogromną szansą dla polskich pszczelarzy.

Pszczelarz posiadający certyfikat ma prawo umieszczać na etykiecie miodu informację, że jest to produkt ekologiczny oraz sprzedawać go po wyższej cenie z racji posiadanych przez dany produkt właściwości. Aby uzyskać certyfikat, gospodarstwo pasieczne musi przejść pozytywnie dwuletni okres przestawiania na ekologiczne metody produkcji, nadzorowany przez upoważnioną do tego typu działań jednostkę certyfikującą. Bardzo ważnym elementem przygotowania się do prowadzenia gospodarstwa ekologicznego jest zapoznanie się z obowiązującymi, prawnymi wymogami określonymi w ustawie o rolnictwie ekologicznym z 20 kwietnia 2004 roku, które pomogą pszczelarzowi zrozumieć specyfikę produkcji metodami ekologicznymi.
Każdy pszczelarz, który podjął decyzję o rozpoczęciu procesu przestawiania gospodarstwa pasiecznego, wysyła zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym do wybranej przez siebie jednostki certyfikującej. Po zapoznaniu się z wnioskiem jednostka taka przesyła pszczelarzowi niezbędne informacje na temat zasad pszczelarstwa ekologicznego, obowiązujące przepisy oraz umowę. Po podpisaniu umowy rozpoczyna się proces nadzorowanego przestawiania gospodarstwa pasiecznego, którego celem jest pełne dostosowanie systemu produkcji w gospodarstwie do wymagań pszczelarstwa ekologicznego i uzyskanie jego potwierdzenia w formie certyfikatu. Warunki prowadzenia pasieki metodami ekologicznymi zawarte są w załączniku I. części C Rozporządzenia Rady nr 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.
Aby produkty pasieczne mogły zostać dopuszczone do sprzedaży jako ekologiczne, muszą być pozyskane z pasieki prowadzonej co najmniej 1 rok według zasad produkcji ekologicznej. Wosk pszczeli do budowy nowych węz musi pochodzić z pasiek ekologicznych. Jednak w drodze odstępstwa w wyjątkowych okolicznościach, szczególnie w przypadku nowych urządzeń lub właśnie w okresie przestawiania, jednostka certyfikująca może dopuścić wosk pszczeli nie pochodzący z takich gospodarstw. Może to mieć miejsce wtedy, gdy na rynku nie ma wosku wytworzonego metodami ekologicznymi. Należy pamiętać, że wosk ten powinien pochodzić z komórek pszczelich.

POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę