Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Dobry stan upraw owocowo warzywnych

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że kondycja plantacji owoców i sadów owocowych została przez GUS oceniona jako dobra. Wegetacja w bieżącym roku wystąpiła wcześniej, przyspieszając kwitnienie drzew owocowych. Drzewa i krzewy kwitły przeważnie obficie, jedynie w przypadku grusz było mniejsze niż przed rokiem. Na ogół wczesnowiosenna wegetacja roślin przebiegała bez zakłóceń.
Czynnikiem niekorzystnym dla upraw ogrodniczych były przymrozki, które odnotowano w drugiej dekadzie kwietnia i na początku maja br.
GUS potwierdza, że w niektórych regionach kraju, w przypadku wielu upraw sadowniczych i plantacji truskawek mogły spowodować one znaczące straty. Jednak w przypadku truskawek dotyczyły one w zdecydowanym stopniu odmian deserowych i wczesnych. Niemniej, uszkodzenia te mogą być czynnikiem negatywnym z punktu widzenia wysokości ostatecznych zbiorów truskawek w skali kraju zwłaszcza, że jak ocenia GUS, powierzchnia upraw tych owoców w 2014 roku utrzymała się na poziomie z roku poprzedniego.
Eksperci terenowi GUS ocenili, że uszkodzenia wczesnych kwiatów lub zawiązków owocowych zaobserwowano szczególnie na brzoskwiniach, morelach, czereśniach i wiśniach, ale także między innymi w porzeczkach i borówce wysokiej. W przypadku jabłek największe straty przymrozkowe zaobserwowano w przypadku odmian takich jak Jonagold, Lobo, Gala i Gloster. Uszkodzenia, niemniej tylko lokalne, spowodowane były również przez gradobicia. Co więcej opady deszczu w drugiej dekadzie maja w wielu regionach kraju skutkowały wieloma podtopieniami i zalaniami upraw. Z tego powodu wzrosło zagrożenie porażenia parchem i innymi chorobami. Majowe deszcze utrudniały również ochronę sadów przed chorobami i szkodnikami, co w konsekwencji może odbić się na jakości wyprodukowanych owoców w 2014 roku.
Opisane powyżej uwarunkowania miały również negatywny wpływ na uprawy warzywne. Niemniej GUS ocenia, że wegetacja warzyw gruntowych jest dość zaawansowana, a rośliny rosną na ogół intensywnie. Siewy warzyw w bieżącym roku zaczęły się dość wcześnie - znacznie wcześniej niż w roku poprzednim. Co więcej, zaopatrzenie w środki do produkcji w przypadku tych upraw było wystarczające. Spowodowało to szybsze pojawienie się na rynku warzyw wczesnych. Ponadto dobra sytuacja cenowa, w przypadku niektórych warzyw, mogła skłonić producentów do zwiększania powierzchni zasiewów.
Łącznie te czynniki przyczyniły się do wzrostu podaży warzyw w drugim kwartale bieżącego roku. Warzywa młode na rynku krajowym były w konsekwencji znacznie tańsze niż przed rokiem. Na rynku hurtowym w Broniszach w drugiej połowie maja br. przeciętna cena młodej kapusty wynosiła 2,20 zł/szt., i była o 40 proc. niższa niż przed rokiem. Ceny krajowej cebuli młodej i ziemniaków młodych wynosiły odpowiednio 3,23 i 2,30 zł/kg i były o 28 i 40 proc. niższe niż przed rokiem.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę