Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukru w Polsce w tym sezonie może być nawet 1,7 mln ton

3 grudnia 2015
W sezonie 2014/2015 cukrownie w Polsce mogą wyprodukować ponad 1,7 mln ton cukru. Od kilku dni trwa kampania cukrownicza. Jako pierwsze przerób buraków rozpoczęły cukrownie należące do spółki Pfeipfer & Langen - poinformował dyrektor Kazimierz Kobza z KZPBC.

Chodzi o cukrownie znajdujące się w Wielkopolsce: Miejska Górka, Gostyń i Środa. Pracę rozpoczęły także cukrownie Sudzucker na Dolnym Śląsku: Świdnica, Strzelin i Cerkiew. Krajowa Spółka Cukrowa rozpocznie kampanię dopiero za kilka dni. Pierwsza ruszy 20 września cukrownia Malbork - wyliczał dyr. Kobza z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC). Tegoroczna kampania rozpoczęła się o niemal dwa tygodnie wcześniej niż w sezonie 2013/2014.
KZPBC ocenia, że w tym roku tzw. polaryzacja, czyli zawartość cukru w burakach wyniesie ok. 17 proc. (w ub.r. było to 17,6 proc.). Burakami zostało obsiane ok. 190 tys. hektarów. Zbiory wyniosą ponad 11 mln ton, a plony oceniane są na ok. 60 ton z hektara. Oznacza to, że produkcja cukru w sezonie 2014/2015 będzie na poziomie 1 mln 710 tys. - 1 mln 750 tys. ton. Jest to więcej niż wynosi krajowa kwota cukrowa (1 mln 405 tys. ton), co oznacza, że w kolejnym roku cukrownie będą miały zapasy cukru - zaznaczył Kobza.
Zgodnie z prawem unijnym cukier wytworzony ponad kwotę może być wyeksportowany poza granicę UE lub "przeniesiony" na kolejną kampanię cukrowniczą. Zdaniem Kobzy, nadwyżki cukru z poprzedniej kampanii nie zostały jeszcze sprzedane, co widać po niskich cenach tego produktu w sklepach. Jak mówił, cukier można już kupić nawet po 1,6 zł za kg, czyli w cenie poniżej kosztów produkcji, a wiele sieci oferuje go poniżej 2 zł za kilogram.
W ocenie Piotra Szajnera z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duży spadek cen zbytu cukru w tym roku, przy stabilnych cenach skupu surowca, będzie miał negatywny wpływ na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego, który w latach 2009-2013 osiągał rekordowe zyski. W 2014 r. pierwszy raz od kilku lat rentowność przemysłu cukrowniczego znacznie się zmniejszy i może być porównywalna z przeciętnymi wynikami osiąganymi w całym przemyśle spożywczym (ok. 4 proc.).
W poprzedniej kampanii cukrownie w Polsce wyprodukowały ponad 1,7 mln ton, a w poprzednich dwóch kampaniach powyżej 1,88 mln ton. W Polsce produkcją cukru zajmuje się łącznie 18 cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (7 cukrowni) oraz trzech niemieckich koncernów: Nordzucker Polska S.A.,(3) Pfeifer & Langen Polska S.A. (4) i Sdzucker Polska S.A. (5).
W Polsce buraki uprawia ponad 35 tys. plantatorów, a średnia powierzchnia uprawy wynosi nieco ponad 5 hektarów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę