Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co roku sprzedaż piw regionalnych wzrasta o 20 proc.

21 lipca 2012
Ciechan Miodowy, Full Wrocławski, a może Magnus Czekoladowy? Polacy coraz chętniej sięgają po piwa regionalne, a wakacje to doskonały moment na zapoznanie się z ich smakiem.
Po latach zapaści coraz swobodniej poczynają sobie małe, lokalne browary. Choć produkują piwo o niepowtarzalnym smaku, to często nie maja pieniędzy na marketing i reklamę - przez to znane są tylko w swoim regionie.
Zwiększające się zainteresowanie smakami piw regionalnych tłumaczy prezes Browaru Ciechan Marek Jakubiak: "Klienci zaczynają doceniać jakość produktu. Ludziom przestało zależeć na piciu samego piwa, ale ważne jest dla nich to, jakie to jest piwo i jak jest ważone. Klienci zwracają uwagę na jakość" - powiedział Jakubiak.

Choć piwa w Polsce pije się z roku na rok coraz mniej, to sprzedaż piw pochodzących z lokalnych browarów rośnie: "Co roku sprzedaż piw regionalnych wzrasta o 20 procent" - informuje Marek Jakubiak z Browaru Ciechan.
Lokalne browary stały się bardzo popularne na zachodzie. Czy w Polsce będzie podobnie? "Piwo regionalne jest po prostu prawdziwe, dlatego ludzie je kupują. Piwa koncernowe są zbliżone smakami do siebie, choć nie są identyczne. W Polsce zaczęto jednak walczyć o jakość. Piwo musi smakować, inaczej się nie sprzeda. Przez ostatnie lata małe browary walczą o jakość i wybijają się na liderów smaku" - przekonuje w rozmowie Marek Jakubiak.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę