W czasopiśmie PLoS One chińscy naukowcy ogłosili, że ich modyfikowane genetycznie krowy mogą produkować mleko zawierające lizozym, białko znajdujące się w mleku matki, które wpływa na zwiększenie odporności dzieci karmionych piersią - podaje FAMMU/FAPA.
Specjaliści z Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego i przedsiębiorstwa biotechnologicznego GeneProtein w Pekinie twierdzą, że substytut ludzkiego mleka jest niezwykle ważny, gdyż coraz częściej zdarzają się przypadki, gdzie matki nie chcą, lub nie mogą karmić piersią. Naukowcy aplikują ludzki gen lizozym do komórek krów a następnie wykorzystują metodę tzw. transferu jądra komórki somatycznej do klonowania tych zwierząt.
Wątpliwości związane z kierunkiem badań mają eksperci ds. mleka ludzkiego. Prof. Peter Hartmann z Uniwersytetu Zachodniej Australii uważa, że osiągnięcia naukowców chińskich są bardzo ciekawe, jednak nie mają większego znaczenia dla żywienia niemowląt, gdyż lizozym jest tylko jednym z 279 białek mleka ludzkiego, które zapewniają odporność dzieci, ponadto wraz z mlekiem podczas karmienia piersią dziecku przekazywane są chroniące je przeciwciała.