Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chcą legalizacji mięsa tzw. smokies

12 września 2012
Jak podała FAMMU/FAPA Brytyjska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Food Standards Agency (FSA) podjęła kolejne kroki w celu legalizacji produkcji wędzonego mięsa owczego ze skórą tzw. "smokies" .
Mięso to spożywane jest przez niektóre mniejszości etniczne w Wielkiej Brytanii. Jednak w UE obowiązuje zakaz produkcji takiego mięsa, ponieważ przepisy sanitarne wymagają, aby wszystkie części tuszy owcy przeznaczone do spożycia (z wyjątkiem głowy i racic) były odskórowane. Podczas produkcji "smokies", skóra i często również wełna owcza pozostaje na tuszy, która jest w ten sposób wędzona.

Taki proces produkcji może stworzyć zagrożenie przeniesienia choroby owiec zwanej trzęsawką (scrapie) oraz bakterii E. Coli oraz Salmonelli do mięsa.

W 2010 r. FSA apelowała do Komisji Europejskiej, domagając się zmiany przepisów i zezwolenia na produkcję "smokies". Wyniki badań FSA wskazują, że możliwa jest produkcja takiego mięsa z zachowaniem odpowiednich warunków sanitarnych. Komisją zwróciła się o opinię do Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który w 2011 r. nie potwierdził wyników badań FSA.

Komisja uznała opinię EFSA stwierdzając, że jak na razie nie ma podstaw do zmiany przepisów. Obecnie FSA zwróciła się do EFSA o uzasadnienie swojej opinii naukowej. UE ma czas na udzielenie odpowiedzi do października br.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę