Jak podała FAMMU/FAPA Brytyjska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Food Standards Agency (FSA) podjęła kolejne kroki w celu legalizacji produkcji wędzonego mięsa owczego ze skórą tzw. "smokies" .
Mięso to spożywane jest przez niektóre mniejszości etniczne w Wielkiej Brytanii. Jednak w UE obowiązuje zakaz produkcji takiego mięsa, ponieważ przepisy sanitarne wymagają, aby wszystkie części tuszy owcy przeznaczone do spożycia (z wyjątkiem głowy i racic) były odskórowane. Podczas produkcji "smokies", skóra i często również wełna owcza pozostaje na tuszy, która jest w ten sposób wędzona.
Taki proces produkcji może stworzyć zagrożenie przeniesienia choroby owiec zwanej trzęsawką (scrapie) oraz bakterii E. Coli oraz Salmonelli do mięsa.
W 2010 r. FSA apelowała do Komisji Europejskiej, domagając się zmiany przepisów i zezwolenia na produkcję "smokies". Wyniki badań FSA wskazują, że możliwa jest produkcja takiego mięsa z zachowaniem odpowiednich warunków sanitarnych. Komisją zwróciła się o opinię do Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który w 2011 r. nie potwierdził wyników badań FSA.
Komisja uznała opinię EFSA stwierdzając, że jak na razie nie ma podstaw do zmiany przepisów. Obecnie FSA zwróciła się do EFSA o uzasadnienie swojej opinii naukowej. UE ma czas na udzielenie odpowiedzi do października br.